Архіви – сховища нашого минулого

Уже понад два десятиліття архівна галузь республіки відчуває гострий дефіцит площ для зберігання документів, які становлять основу історичної спадщини Придністров’я. Усі наявні вже використані, заповнені на 100 %.


Як розповіла нашому кореспондентові заступник начальника Державної служби управління документацією та архівами Тамара Мокан, раніше ця гостра проблема вирішувалася точково, тобто частково, шляхом виділення та переобладнання пристосованих приміщень.

Недотримання термінів комплектування та умов зберігання тягне за собою втрату документів, що мають історичне, політичне і науково-практичне значення для придністровського народу, для майбутніх поколінь.

«У зв’язку з процесом упровадження в різних галузях цифровізації, з переходом органів державної влади та управління на ведення електронного документообігу на перший план вийшла необхідність створення умов для зберігання електронних документів. Розв’язати це питання можна було б шляхом організації діяльності єдиного державного центру зі зберігання та використання електронних документів. Його функціонування є однією з головних умов забезпечення інформатизації Придністров’я», – зазначила Тамара Анатоліївна.

З ініціативи Президента Вадима Красносельського у 2018 році на баланс Державної служби управління документацією та архівами (ДСУДА) передана будівля для розміщення державних архівів. Вона розташована в столичному мікрорайоні «Октябрський», на вул. Текстильників, 36. Повною мірою усвідомлюючи соціальну значущість архіву для держави, суспільства і кожного громадянина, з метою збереження історико-документальної спадщини придністровського народу, в рамках реалізації Стратегії розвитку ПМР роботи з упорядкування приміщення включили в програму Фонду капітальних вкладень.

До реконструкції..
…після реконструкції

На кошти ФКВ приступили до комплексної реконструкції споруди, яка на цей час уже перебуває на фінішній прямій: встановлена нова шатрова покрівля, прокладені зовнішні інженерні мережі, виконані загальні будівельні роботи. У переліку проведених будівельниками відновлювальних заходів – прибудова вхідних груп та реновація пристроїв підіймального механізму, посилення плит перекриття, декорування фасаду і внутрішнє оздоблення, облаштування внутрішніх комунікацій та інші види робіт. Площа нової будівлі держархіву становить понад 1 000 м2, з них понад 700 м2 – архівні сховища.

На початку березня з інспекцією ремонтно-будівельних робіт на об’єкті приїжджав Глава держави. Вадим Красносельський позитивно відгукнувся про діяльність будівельників і дав роботам високу оцінку. Він особливо підкреслив значущість реконструйованого об’єкта, з введенням в експлуатацію якого будуть забезпечені державні функції щодо зберігання архівів.
У поточному році будівлю належить обладнати вентиляційною та протипожежною системами, упорядкувати прилеглу територію, виготовити спеціалізоване обладнання, закупити меблі, сейфи тощо. У новій споруді передбачені всі необхідні умови для зберігання архівів, забезпечені температурно-вологісний, світловий, санітарно-гігієнічний, протипожежний і охоронний режими функціонування.

«Після введення об’єкта в експлуатацію республіка матиме архівний комплекс, що дозволить на кілька десятиліть розв’язати проблему нестачі архівних площ, забезпечити збереження документів на різних видах носіїв, – упевнена відповідальний фахівець ДСУДА. – У відремонтованому приміщенні зберігатимуться документи Архівного фонду ПМР, органів державної влади та управління, які стали історією нашої республіки. На державне зберігання потрібно прийняти й розмістити близько одного мільйона справ».

Якнайшвидше введення в експлуатацію нових державних архівосховищ – це соціально значущий для республіки крок. Створення умов для зберігання та цілісності важливих документів – неодмінна умова успішного розвитку придністровської державності.


Віктор ЗАРЕЙЧУК.