Праця фахівців ЖКГ гідна поваги

Завтра працівники житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення відзначатимуть професійне свято. Напередодні їх привітали Президент держави та Голова Верховної Ради. У своїй промові Вадим Красносельський зазначив, що ці галузі є пріоритетними напрямками внутрішньої політики ПМР, а підтримка їх стабільного функціонування – це стратегічне завдання органів державної влади.


Коло турбот

Чим живе сьогодні столична галузь ЖКГ? Щоб відповісти на це запитання, наш кореспондент попрямував до МУП «Житлово-експлуатаційна управлінська компанія» м. Тирасполя. Співрозмовники – головний інженер підприємства Людмила Самуйлова і начальник ВТВ Максим Черняховський.

Спочатку визначилися, який житловий фонд обслуговує компанія. Виявилося, ні багато ні мало, а 960 будинків, які є муніципальною власністю. З них 936 розташовані в столиці, а 24 – в с. Кременчук. Загальна житлова площа становить 2 074 106 м2. На ній у 43 922 квартирах проживає 82 320 осіб, абсолютна більшість тираспольчан.

Від віку столичних житлових будинків багато в чому залежить і їх технічний стан, а левова частка (545) споруджена в період бурхливого житлового будівництва в Тирасполі – з 1960 р. по 1989 р.

Однак є в місті будинки (97), вік яких переступив позначку в сотню років.
93 % жителів головного міста республіки скористалися правом на приватизацію квартир, які стали їхньою власністю.

Характеризуючи технічний стан будинків, які перебувають на балансі МУП «ЖЕУК» м. Тирасполя, головний інженер підприємства Людмила Самуйлова підібрала таке слово як «задовільний».

«Ми надаємо населенню житлові послуги, виконуємо, зокрема, капітальні та поточні ремонти житлового фонду, збираємо кошти на здійснення капремонту мереж холодного та гарячого водопостачання, системи опалення, здійснюємо заміну електричних мереж місць загального користування (під’їздів, підвалів). У нашому віданні також прибирання під’їздів, яке здійснюється власним персоналом за затвердженим графіком, а також озеленення та упорядкування прибудинкової території», – окреслила коло обов’язків і турбот колективу столичного муніципального підприємства його головний інженер.

Ефективність використання коштів

Кілька років тому на різних владних рівнях обговорювали можливість відкриття особових рахунків для кожного багатоквартирного будинку столиці. Передбачалося, що на них акумулюватимуться платежі мешканців за наймання і технічне обслуговування житла. Однак у черговий раз підтвердилося правило: що добре в теорії, не завжди застосовується на практиці. Як пояснив начальник виробничо-технічного відділу МУП «ЖЕУК» Максим Черняховський, схема виявилася нежиттєздатною. Необхідно, щоб минуло чимало років, перш ніж на особовому рахунку будинку зібралися кошти, яких вистачило б не тільки для виконання поточного ремонту, але і більш витратного капітального.

Тепер, коли платежі мешканців акумулюються в «загальному котлі», у працівників цього підприємства є набагато ширше поле для маневру під час направлення коштів на ремонтні роботи як невідкладні в режимі «тут і зараз», так і на планові.

Працівники ЖКГ досконально володіють інформацією про стан муніципального житлового фонду Тирасполя, тримають, як кажуть, у цьому питанні руку на пульсі. Визначальним за такої умови є стан покрівель, адже від цього багато в чому залежить технічний стан усієї інфраструктури багатоквартирних будинків.

«Щороку капітальний ремонт покрівель, як м’яких, так і шатрових, проводиться приблизно на 10–15 будинках. Накопичений досвід свідчить про перспективність переобладнання м’яких покрівель у шатрові. У 2022 році в Тирасполі п’ять будинків з м’якими покрівлями переобладнали в шатрові. Термін їх експлуатації доходить до 45 років. Це вкрай важливо для збереження житлового фонду», – переконана головний інженер житлово-експлуатаційної управлінської компанії м. Тирасполя Людмила Самуйлова.

Гроші з різних джерел

Галузь ЖКГ належить до соціально значущих. Її функціонування неможливо уявити без фінансового забезпечення. Основним джерелом його є платежі населення. Додатковою ж підмогою можна вважати кошти фондів наказів виборців депутатів Верховної та місцевих Рад. Розпорядниками цих грошей є народні обранці та їхні виборці. Вони разом вирішують, на які цілі їх витратити: заміну віконних блоків у під’їздах, їх ремонт чи упорядкування дворів.

Керівництво МУП «ЖЕУК» Тирасполя тісно взаємодіє з депутатами різного рівня столиці, щоб під час формування програм проведення ремонтних робіт уникнути дублювання.

Про тарифи та боржників

Тарифи за наймання і технічне обслуговування житлових будинків економічно обґрунтовані, а їх граничний рівень затверджується Міністерством економічного розвитку. Водночас місцеві органи влади, враховуючи платоспроможність населення, мають право встановлювати тарифи нижчі, ніж граничні.

Рівень оплати послуг населенням наближається до 97-98 %. «Головний біль» комунальників – це, звичайно, історичні борги населення. У столиці станом на 1 січня 2024 року їх розмір досяг 11,5 млн рублів. Минулого року приріст заборгованості склав 1 млн 198 тис. рублів.

Боржникам щомісяця направляють попередження. У 2023-му направлено 4 234 повідомлення з проханням погасити борги. Якщо ж вони не погашаються, столичне МУП «ЖЕУК» готує матеріали на злісних неплатників у судові інстанції. У 2023 році в Тираспольський міський суд передано 913 позовів на загальну суму 3 млн 158 тис. рублів.

Кадри все ще вирішують усе

Виробничий потенціал підприємства становлять 162 працівники. П’ята частина з них – інженерно-технічний персонал, решта – муляри, маляри, плиточники, водії, зокрема спецтранспорту, представники інших спеціальностей.

Як вважає адміністрація МУП «ЖЕУК» м. Тирасполя, якщо є бажання, то знайти фахівців можна завжди. Тому кадрова проблема для столичних комунальників не є такою гострою. Наприклад, співробітники підприємства були присутні на випускних іспитах майбутніх інженерів у ПДУ імені
Т. Г. Шевченка. Поталанило залучити трьох молодих фахівців у виробничо-технічний відділ, двоє з яких закріпилися, а третій очолив ВТВ.

І НА ЗАКІНЧЕННЯ. Керівництво столичного муніципального унітарного підприємства, користуючись наданою газетою можливістю, попросило відзначити кращих співробітників підприємства, поміж яких чимало ветеранів, та подякувати їм за сумлінну працю. Це Віталій Голімбовський, Олег Дондука, Ольга Маковенко, Тетяна Новацька, Галія Остовська, Анатолій Уляновський, Іван Філін, Валентина Хорошеніна, Надія Хмелевська, Алла Беженар, Ольга Бойка, Ольга Іванікова, Ірина Кузнєцова, Ольга Сидір.


Олександр ЗАВЕЛЯ.

Фото VidibiV