У діалозі з читачами

Газета «Слободзейские вести» – одне з найстаріших періодичних видань Придністров’я, якому виповнилося 92 роки. На сторінках часопису відбилася вся історія Слободзейського району.


Перший номер вийшов у березні далекого 1932-го. На двох шпальтах формату А3 редактор районної газети «Приднестровский колхозник» (тодішня назва) Я. Іорданов написав: «До друку, у світ дозволяю». Це започаткувало періодичне видання, яке десятиліття було сполучною ниткою часів і поколінь.

У біографію «районки» вписані імена славетної плеяди ветеранів Великої Вітчизняної війни: П. Морар, М. Iршенко, Н. Осинсян, Г. Чернецький, С. Кришмар, Д. Собко. Про них і багатьох інших співробітників газети, про її становлення та розвиток, про напружені журналістські будні розповідається у виданих редакцією до ювілеїв книгах «В диалоге с читателем» і «Силой слова». З їхнього змісту зрозуміло, що слово служило кореспондентам «і фанфарами, й скальпелем, і чудодійними ліками».

Після визволення району від фашистських загарбників, районну газету «Сталинский путь» редагували Дмитро Гарбажій, Василь Доценко, а згодом Ганна Ревіна.

Видання виходило обсягом у два аркуші А3 російською та молдавською мовами. Незабаром друкований орган району змінив назву на «Ленинское знамя» і видавався вже на чотирьох шпальтах. Газета була органом Слободзейського райкому партії та районної Ради депутатів трудящих.

З плином часу змінювалися назви «районки», та незмінним залишався допитливий і творчий дух редакційного колективу. З січня 1972 року виходила районна газета «Сельская новь». Упродовж восьми років її редагував С. Бельдиман, а за ним – П. Богату. У рік 50-річного ювілею видання було нагороджене Грамотою Президії Верховної Ради МРСР. Наприкінці 1983 року редактором газети на сесії райради затвердили Олега Настасенка.

Журналісти не тільки розповідали читачам про те, що відбувалося в районі, а й самі нерідко ставали безпосередніми учасниками організованих ними заходів. Редакція проводила «круглі столи» у виробничих підрозділах; заснувала перехідні червоні вимпели районної газети для передовиків тваринництва та кращих будівельних організацій. За володіння кубком часопису «Сельская новь» боролися футбольні команди району.

З серпня 1985-го газету знову редагував П. Богату, потім її колектив очолювали М. Мазур, І. Корецький, А. Малашенко. З 1 січня 1991 року районна газета друкується під назвою «Слободзейские вести», а її засновником виступила Слободзейська районна Рада народних депутатів. Уперше вона виходить у статусі громадсько-політичної газети. З 14 червня 1996 року до нинішнього часу редактором газети є О. Настасенко. Засновниками районного періодичного друкованого видання стали держадміністрація та райміськрада.

Окрім безпосередньої роботи з забезпечення видання газети, колектив редакції планомірно підтримує творчість земляків, ініціює і проводить літературні конкурси. При редакції створене районне літературне об’єднання «Зов души», що видало кілька збірок поезії та прози, дало життя районному відділенню Спілки письменників Придністров’я, яке успішно діє нині.

Редакція газети у 2000 році стала лауреатом республіканського конкурсу на краще висвітлення у ЗМІ діяльності правоохоронних органів. За тісну співпрацю з українськими ЗМІ 2012 року колектив «Слободзейских вестей» нагороджений дипломом Спілки журналістів України. Фахівці «районки» неодноразово ставали призерами республіканських професійних конкурсів журналістської майстерності. За досягнення в праці, активну життєву позицію багато співробітників відзначені державними нагородами та удостоєні почесних звань.

Газету «Слободзейские вести», яка майже сотню років веде конструктивний діалог із читачами, чекає ще довгий і плідний шлях розвитку.


Олег ГАВРИЛЕНКО.