Довголіття легкоатлетки

В Азербайджані відбулися змагання з ультрамарафону: понад 60 атлетів упродовж п’яти днів долали дистанцію 380 км. У загальному заліку за сумою всіх етапів перемогу здобула тираспольчанка Світлана Шепелєва.


З дитинства Світлана мріяла присвятити себе спорту. За її словами, так склалося, можливо, тому, що прикладом були батьки: мати грала в баскетбол і волейбол, а батько відвідував секцію з легкої атлетики.

Навчаючись у Тираспольському держпедінституті ім. Т. Г. Шевченка (кінець 80-х років минулого століття) вона тренувалася у Василя Ніколаєва – відомого спортсмена і тренера з бігу на довгі дистанції.

Незабаром розпочалася її кар’єра у складі легкоатлетичної збірної Молдавії. Світлана брала участь у багатьох міжнародних стартах, зокрема в Олімпіаді 2004 року в Афінах (у марафоні 42 км). Її особистий рекорд на цій престижній дистанції – 2 год. 33 хв., у напівмарафоні – 1 год. 13 хв.

По завершенні кар’єри Світлана залишається постійною учасницею різних легкоатлетичних заходів для ветеранів спорту. Нині ж уславлена тираспольчанка працює масажистом-реабілітологом.

Спортсменка поділилася емоціями від змагань в Азербайджані:

«Перевірити свої можливості – це нагода бігати все далі та швидше. Навряд чи знайдеться легкоатлет, зокрема марафонець, який не хотів би дізнатися, що саме відбувається з почуттями на довгих дистанціях (понад 50 км), та що ж там є, за межею марафону? Без постійного пошуку нових «пригод» біг – досить одноманітний вид спорту. Коли ж фізична форма дозволяє, а за плечима вже є напівмарафони, марафони та чимало менших дистанцій, то чому б не подивитися в бік ультрамарафону».

За два тижні до події ветеран спорту збільшила кількість тренувань з бігу на довгі дистанції. Вона вдячна чоловікові, який упродовж п’яти днів поруч із нею долав 380 км. Спортсменка цілком задоволена переможним результатом, адже налаштована вона була лише на перше місце.

Світлана розповіла про значення бігу:

«Мій організм настільки звик до навантажень, що без них я вже не можу. Я менше хворію, практично не відвідую лікарів, за винятком професійних оглядів».

У її планах – участь у бігових заходах.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото з архіву Світлани Шепелєвої.