Єднання особливих людей

Упродовж двох днів тривав спортивний фестиваль з шоудауну, присвячений Міжнародному дню 8 Березня. Така подія вперше відбулася на базі республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів.


«Ініціатива проведення змагань надійшла від представниць прекрасної половини людства, які відвідують у центрі секцію з шоудауну, – повідомила в. о. заступника директора соціальної установи Ольга Юрченко. – Змагання відбулися за круговою системою, кожна з 11 учасниць взяла участь у 10 поєдинках».

Представниця Центру поділилася інформацією відносно правил цієї спортивної дисципліни:

«Її мета – відбити м’яч битою (ракеткою), щоб він, пролетівши вздовж столу під розділовим екраном, влучив у ворота суперника. Переможцем стає гравець, який першим набрав 11 очок за різниці з суперником не менше за два очка. Кожен гравець подає п’ять разів поспіль. Йому нараховуються два очка за влучення у ворота та одне очко за кожну з трьох можливих помилок суперника: якщо той потрапляє м’ячем в екран, кидає м’яч зі столу або торкається м’яча чимось, крім бити».

Тренер ДУ «Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів» Валентина Кир’якова також розповіла про особливості шоудауну:

«У цій грі головне – звук. Спортсмени грають у повній тиші – підбадьорливі вигуки вболівальників категорично заборонені. Цей вид спорту сприяє соціалізації громадян з обмеженими можливостями здоров’я, адже в ньому можуть разом грати сліпі та зрячі люди – лише останнім для цього доведеться скористатися темними пов’язками чи спеціальними масками, щоб можливості гравців зрівнялися. До того ж гра не потребує особливої фізичної форми й не має вікових обмежень. Спорт для них – це фактор відпочинку, як зразок ігрової діяльності, сприяє розвитку вміння виражати життєву радість та задоволення».

Постійним учасником спортивних заходів є бібліотекар реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів Iрина Щербакова. Вона поділилася власними емоціями від тренувань та участі у змаганнях із шоудауну:

«Секцію я відвідую упродовж трьох років. Тренування проводяться два-три рази на тиждень. Завдяки їм та підтримці тренера Валентини Кир’якової, вдалося стати призером деяких турнірів із шоудауну. Регулярні заняття сприяють зміцненню м’язів ніг, рук, спини та черевного преса. Спритність і швидкість реакції спортсмена також покращуються. За хорошого рівня гри м’яч летить досить швидко, тому, щоб не програти очко, необхідно максимально швидко реагувати, вправно діяти та вкладати силу в удар. Розвиток оперативного та аналітичного мислення також виходять на новий рівень. Під час гри в шоудаун необхідно заздалегідь продумати «хід» або навіть цілий матч, тобто «включити» аналітичне мислення, але водночас важливо блискавично приймати рішення під час кожного удару у відповідь, максимально задіювати оперативне мислення. У житті це допоможе приймати правильні рішення, практично не роздумуючи».

Тираспольчанка Тетяна Негіна теж стала учасницею фестивалю. Вона з великою повагою ставиться до власних суперниць під час поєдинків і завжди їх вітає з перемогою. Спортсменка зазначила:

«Під час гри важливо боротися за кожен розіграш. Це означає, що впродовж усієї зустрічі важливо контролювати свої емоції, тому що навіть невелике роздратування може «розладнати» гру, яка в результаті буде програна. Отже, самовладання – вірний супутник кожного гравця».

За підсумком двох днів змагань переможцем стала Жанетта Габер, друге місце посіла Марія Димитрюк, бронзовим призером судді визначили Ніну Орєхову.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото автора.