У режимі законодавчої необхідності

Депутати Верховної Ради постійно приділяють пильну увагу розробці та ухваленню законопроектів, спрямованих на підтримку населення республіки.

Під час пленарного засідання, 25 квітня, народні обранці розглянули низку законодавчих ініціатив Президента ПМР Вадима Красносельського, що були представлені в режимі законодавчої необхідності. Про їх значення для наших громадян депутатам розповів перший заступник міністра з соціального  захисту та праці та Олег Федотов. «Пакет документів підготовлений на основі численних звернень громадян і спрямований на матеріальну підтримку пенсіонерів. Пропонується виплачувати щомісячну компенсацію непрацюючим громадянам, які отримують придністровську пенсію, що не перевищує мінімального розміру пенсії за віком. За даними профільного міністерства, щомісячні доплати отримають 30 060 чоловік, чия пенсія менша 1 232 рублів. Розмір компенсації складе 100 рублів на місяць», – зазначив Олег Федотов.

Як заявив на пленарному засіданні голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан, депутати оперативно працюватимуть над законопроектом у другому читанні з тим, щоб придністровські пенсіонери якнайшвидше отримати ці виплати.

Розглянуті ініціативи були ухвалені в першому читанні.

Так само у режимі законодавчої необхідності депутати обговорили ще одну пропозицію Вадима Красносельського: «Про внесення зміни до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про акти громадянського стану».  Її сутність депутатам прокоментувала міністр юстиції Олександра Тумба. «Документом пропонується виключити з переліку обов’язкових реквізитів свідоцтва про народження, відомості про громадянство батьків (одного з батьків). Це дозволить мінімізувати труднощі й проблеми, що виникають у громадян Придністров’я під час використання ними свідоцтва про народження за межами республіки.

Також законодавці розглянули законопроект Уряду ПМР  «Про внесення доповнень до Закону Придністровської Молдавської Республіки «Про республіканський бюджет на 2018 рік». Його розроблено з метою забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування учасників бойових дій по захисту Придністровської Молдавської Республіки, учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих або померлих військовослужбовців, інвалідів внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час захисту Придністровської Молдавської Республіки, під час виконання обов’язків військової служби або службових обов’язків на території інших держав в періоди ведення в цих державах бойових дій, учасників ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, громадян, які стали інвалідами, які мають або перенесли променеву хворобу, інші захворювання, пов’язані з радіаційним опроміненням внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, випробувань ядерної зброї до дати фактичного припинення таких випробувань і навчань, аварії на виробничому об’єднанні «Маяк» та скидів радіоактивних відходів у річку Теча.

Проектом передбачається, що витрати на придбання путівок на санаторно-курортне лікування для вищевказаних пільгових категорій громадян відносяться до соціально захищених статей видатків. На ці цілі спрямовуються кошти в сумі 684 000 рублів, раніше передбачених, але не освоєних.

Парламентарії в другому, остаточному, читанні ухвалили пакет з шести законопроектів, розроблених  Урядом ПМР, які стосуються державної підтримки інвестиційної діяльності.

Пакет спрямований на регулювання відносин, пов’язаних з інвестиціями, визначає правові, організаційні та економічні засади здійснення інвестиційної діяльності в нашій республіці. Як заходи державного стимулювання інвестиційної діяльності передбачено зниження бази оподаткування з податку на прибутки організацій, встановлення пільгових ставок єдиного соціального податку.

Наступне пленарне засідання відбудеться 16 травня.

Микола   ЮРКЕВИЧ.