Ярмарок навчальних місць

У Рибниці, на базі муніципальної освітньої установи «Рибницький міжшкільний навчально-профорієнтаційний центр» (МНПЦ), 16 березня відбувся республіканський «Ярмарок навчальних місць – 2024» (далі – Ярмарок). Його організували Управління народної освіти спільно з Центром соціального страхування та соцзахисту м. Рибниці та Рибницького району.


У зв’язку з потребою на ринку праці фахівців у галузі побутового обслуговування, будівництва, промисловості, житлово-комунального та сільського господарства, а також спеціалістів із середньою професійною освітою у медицині, народній освіті, торгівлі та громадському харчуванні, для участі в Ярмарку були запрошені навчальні заклади, що становлять середню ланку професійної освіти.

З презентацією своїх навчальних закладів до учнів північної столиці приїхали представники технікумів, ліцеїв та коледжів з усього Придністров’я. Школярі змогли особисто запитати про умови вступу та навчання у представників 12 організацій професійної освіти, які презентували свої заклади, підготувавши до уваги школярів виставки та відеоролики. П’ять навчальних закладів передали свої матеріали для заочного ознайомлення на Ярмарку.

Усього республіканський захід відвідали 459 учнів із 12 шкіл міста та 126 старшокласників із 20 шкіл району. Загалом цього дня профорієнтаційний центр відвідали 709 осіб. Спеціалісти та представники організацій професійної освіти провели для школярів 40 групових (з охопленням 585 осіб) та 298 індивідуальних консультацій. Для учнів було підготовлено два буклети: «Хочу бути студентом» – зі списком, телефонами, сайтом організацій профосвіти та порадами щодо вибору навчального закладу, а також «Послуги Центру ССіСЗ для молоді» – з інформацією про можливості профорієнтаційних заходів для школярів, про програми активної політики зайнятості та з переліком потрібних професій.

Запрошені на презентацію представники організацій професійної освіти, вчителі, батьки та учні дали позитивні відгуки про організацію, місце, форму та зміст проведеного заходу, відзначили злагоджену роботу фахівців МНПЦ, які привітно приймали на своїй території гостей, а також результативність роботи гідів-волонтерів – учнів 10-х класів, які відвідують заняття в МНПЦ. Так школярі в супроводі їхніх батьків та класних керівників змогли відвідати, згідно з путівником, кожен індивідуальний майданчик організацій професійної освіти.

Аналізуючи підсумки проведення Ярмарку, організатори констатували ефективність та доцільність проведення подібних заходів з урахуванням потреб учнів загальноосвітніх організацій і надалі. Це підтверджує й реакція школярів на те, що вони змогли тут побачити та почути.

Учениця 9-го класу Рибницької гімназії № 1 Дарина Борсуковська поділилася своїми враженнями:

«Мені дуже сподобалося все: доступно й цікаво розказали про кожен навчальний заклад. Особливо вразила презентація Тираспольського аграрно-технічного коледжу ім. М. В. Фрунзе. Тепер ми більше знаємо про сучасні технології в аграрному секторі, про використання дронів задля ефективного розвитку сільського господарства. І на професію агронома по-іншому подивилися – як на привабливу та перспективну».

За словами Родіки Морозюк, заступника начальника відділу сприяння зайнятості Центру соціального страхування та соціального захисту м. Рибниці та Рибницького району, Ярмарок – це не єдина можливість для старшокласників ознайомитися з придністровськими середніми та вищими навчальними закладами. Лекції та бесіди з профорієнтації в школах проводяться впродовж усього навчального року.


Галина БЕРЕЗНИЦЬКА.

Фото автора.