Вибери професію разом з нами

Відомий актор Євген Леонов говорив: «Щастя – це коли зранку хочеться на роботу». З ним не можна не погодитись. Одразу стає очевидним, як важливо обрати професію до душі.


Допомогти в цьому школярам прагнуть колективи Центру соціального страхування та соціального захисту Слободзейського району і м. Слободзеї та районного Управління народної освіти. Для учнів 8-х–11-х класів вони організували ярмарок вакансій навчальних закладів

«Вибери професію разом із нами». Він став дієвою формою профорієнтації молоді.
До уваги учнів із 26 шкіл району були представлені агітаційні майданчики тринадцяти навчальних закладів республіки. Школярі з різних куточків району приїхали, щоб поспілкуватися з представниками навчальних закладів середньої та вищої освіти. Заступник директора ЦСС і СЗ району Надія Урєка зазначила, що проведення таких заходів стало вже доброю традицією, яка певною мірою впливає на соціалізацію випускників та успіх їхнього кар’єрного зростання.

«Від правильного вибору професії, якісного рівня освіти багато в чому залежить доля людини. Нинішня презентація дає можливість серйозно замислитися над вибором майбутньої спеціальності», – сказала Надія Григорівна.

На виставлених у фойє районного Будинку культури агітаційних майданчиках пропонували освітні послуги, інформацію про правила прийому та терміни подання документів, перелік спеціальностей. Такі відомості можна було прочитати в буклетах та пам’ятках. Школярі охоче знайомилися з роздатковим матеріалом, а також зверталися до співробітників навчальних закладів за консультацією. Використовуючи яскраві презентації, вони продемонстрували потенційним студентам, як організований навчально-виховний процес та сьогодення. Ярмарок вакансій навчальних закладів допоміг школярам дістати значний обсяг інформації, не виїжджаючи за межі району, визначитися з вибором професійного шляху.

Не вперше в таких зустрічах бере участь Бендерський медколедж, який після об’єднання з Тираспольським став Придністровським державним медичним коледжем імені Л. О. Тарасевича. Представник цього закладу Iрина Бякіна зазначила:

«Завдяки таким заходам кількість слободзейських учнів, які вступають до нашого навчального закладу, щороку збільшується. Ми прибули на ярмарок, щоб заохотити молодь району перспективами здобуття у нас медичної спеціальності».

Учениця 9-го класу Суклейської російсько-молдавської школи Ксенія Баламутовська ще не скоро покине стіни рідної школи, проте вона вже знає, ким хоче стати у майбутньому. Вона планує вступати на медичний факультет ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Дівчина обрала стоматологію та «взяла на замітку» інформацію, надану цим вишем. Її подруга Евеліна Осадченко чесно зізналася, що поки не визначилася з вибором. Однак Давид Юрковський, їхній однокласник, точно знає, що буде механізатором – піде стопами батька та діда. Цього дня з майбутньою спеціальністю визначилися й учениці 9-го класу Парканської школи № 3 Iнеса Коновалова та Юлія Тігля. Перша вирішила стати кухарем-кондитером, друга – фармацевтом.

Багато юнаків та дівчат зацікавилися спеціальностями, які пропонує Слободзейський політехнічний технікум. Втішно, що свого часу дискусії про його подальшу долю привели до рішення зберегти цей навчальний заклад із давніми традиціями. Держадміністрація району тоді одностайно погодилася з необхідністю його функціонування.

Ефективність ярмарку-презентації вакансій навчальних закладів, яка тривала понад три години, вкотре підтвердилася рішеннями нинішніх школярів продовжити навчання і здобути головну професію у своєму житті.


Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото автора.