Ліцей – це стиль життя

Тираспольський загальноосвітній теоретичний ліцей (ТОТЛ) 18 березня 2024 року вступив у вік Христа. 33 роки тому на базі Республіканської спортивної школи-інтернату було створено інноваційну освітню установу нового типу та підвищеного рівня. На сьогодні цей навчальний заклад досяг зрілості, вийшов на пік реалізації творчих сил та можливостей як педагогів, так і ліцеїстів.


«Ліцей створювався в дуже непростий час, – згадує в розмові з кореспондентом газети директор ТОТЛ Наталія Бака. – Розпадався Радянський Союз, обривалися зв’язки, зокрема й на ниві освіти. Спалахували національні конфлікти, руйнувався побут людей. На руїнах завжди щось проростає – стеблинка, кущик, деревце. Мені здається, що це деревце не випадково стало символом нашого ліцею, який виник у важкі 90-ті, а за 33 роки розвитку виріс у велике дерево з міцним корінням».

Починалося все з розробки концептуальних засад ліцейської освіти в Тирасполі, зі створення опікунської ради, з підбору педагогічних кадрів, формування структури нового ліцею, запровадження системи спецкурсів, клубів. Розвивались і зовнішні зв’язки – педагоги закладу з метою набуття досвіду побували у Рішельєвському ліцеї Одеси, в класичних ліцеях Нижнього Новгорода та Москви. Згодом це дало плоди.

Нині освітній процес здійснюється на трьох відділеннях: гуманітарному, фізико-математичному та біолого-хімічному. Щоб вступити до столичного ліцею, абітурієнти мають витримати серйозні вступні іспити. Навчаються в ньому близько 600 ліцеїстів, яким «сіють розумне, добре, вічне» майже 60 освітян. Навчання організоване за принципом підготовки вишу: заняття ведуться «парами», перед зимовими та літніми канікулами проводять екзаменаційні сесії. Багато тем учні можуть освоювати самостійно – на навчальних сайтах.

Першим директором ТОТЛ призначили Анатолія Татарчука, який раніше керував Республіканською спортивною школою-інтернатом. Нині найскладнішим механізмом ліцею керує команда заслужених майстрів, яку очолює другий і досі беззмінний директор Наталія Бака.

«За минулі роки склався згуртований професійний колектив, який зміг створити в ліцеї особливу атмосферу культу знань і братства. Ми дбайливо зберігаємо багаті традиції навчального закладу. Без цього неможливо виконати поставлені перед нами головні завдання: сформувати творчу особистість, розкрити у вихованцях найкращі людські та професійні якості», – розповіла директор.

Весь цей час ліцей безперервно удосконалював форми освітньої діяльності. У 2007 році за сприяння Уряду Москви на його базі почав функціонувати Центр дистанційної освіти «Московський атестат». Працює й ліцейська дистанційна передпрофільна школа. Тричі – з 2007 по 2009 роки – ліцеїсти ставали переможцями міжнародного екологічного форуму «Зелена планета». У 2008-му ТОТЛ став призером Всеросійського конкурсу дитячих досліджень ім. Вернадського. Того ж року збірник досліджень ліцеїстів був удостоєний звання лауреата загальноросійської науково-практичної конференції «Дослідницька діяльність учнів». 2010 року ліцей – переможець російського конкурсу «Краща російська школа за кордоном». Можна ще довго продовжувати цей перелік. Останнім тріумфом ліцеїстів є друге командне місце за підсумками інтелектуальної гри для школярів із фінансової грамотності «Будь у темі», що проводилась у ПДУ ім. Т. Г. Шевченка.

Для повного уявлення про рівень цієї освітньої установи до сказаного додамо ще сотні, якщо не тисячі переможців та призерів республіканських олімпіад, а також переможців і призерів престижних олімпіад у Норвегії та Данії (з фізики); в країнах Причорномор’я (з фізики); у країнах СНД та Балтії (з російської мови та літератури, математики); на Московській міській математичній олімпіаді; на олімпіадах Молдови (з хімії, біології, фізики, математики, інформатики, англійської мови, російської мови та літератури); нарешті, на олімпіадах Московського фізико-технічного інституту та Вищої школи економіки.

Вже котрий рік фойє закладу прикрашає банер «Ліцей – це стиль життя». Він підкреслює зв’язок поколінь освітнього закладу: поруч із фотографіями досвідчених педагогів на ньому можна побачити молодих осіб – нещодавніх випускників, які знову прийшли в alma mater, але вже як педагоги.


Віктор РОМАНЮК.

Фото автора.