У березні не байдикуватимеш – восени й на зиму до столу матимеш

Ще з давніх часів наші предки, коли планували будь-які роботи, особливо садово-городні, звертали увагу на Місяць. Вони зрозуміли, що його фази та знаки Зодіаку, в яких він перебуває, по-різному впливають на все живе. Наприклад, на зростаючий Місяць рекомендується сіяти ті рослини, які підуть угору та дадуть надземні плоди. На спадний – активніше ростуть корені рослин, тому коренеплоди краще садити в цей час. За нашими порадами ви зможете визначитися, як розпланувати свої роботи, щоб увійти в дачний сезон поступово.


23 березня – під знаком Діви можна підживлювати різноманітні культури: вносити добрива для дерев під час перекопування пристовбурних кіл, підживлювати кімнатні рослини, поливати. Однак цього дня не варто замочувати насіннєвий матеріал.

24 березня – слідкуйте за станом розсади: почала витягуватися – не вистачає світла. Пікіруйте розсаду не лише квітів, а й овочевих культур.

25 березня – повний Місяць. Чутливість рослин підвищена, тому садово-городні роботи проводити не варто, так само як і закладати нові культури на ділянці. Троянду, гортензію та інші багаторічні квіти, які укривали на зиму, треба провітрити. Для цього день має бути без опадів, а краще, щоб світило сонце. Ділянки, де скоро ростимуть різноманітні культури, можна обробити гербіцидами, якщо минулого року на них було засилля багаторічних бур’янів.

26 березня – у Терезах можна сіяти багато культур, зокрема й овочевих. Знак забезпечує врожай, який може довгий час зберігатися. Плоди виходять смачні та соковиті, а насіння з них – високої якості.

Посійте розсаду томатів, капусти, огірків, а якщо зробили це раніше, пікіруйте її в окремі ємності або ж пересаджуйте на постійне місце вирощування. Особливо це стосується холодостійких культур. У теплиці можна посіяти редиску, салат, цибулю на зелень.

27 березня – Скорпіон вважається ще більш родючим знаком, ніж попередній. Він дає рослинам силу росту, насіння швидко сходить, а коренева система та стебло виходять міцні. Крім посіву на розсаду овочів можна садити й багаторічні культури. Посійте квіти, які радуватимуть вас на ділянці не один рік. Також у підготовлені раніше ями посадіть саджанці плодових дерев і ягідних кущів. У день посадки погода повинна бути суха і безвітряна. Біля кожного з них поставте опору, до якої прив’яжіть молоду рослину, щоб під час поривів вітру вона не зламалася.

28 березня – посійте на розсаду багаторічні декоративні та квітучі культури. Астильба, примула, вероніка здатні стати окрасою будь-якого саду. Полийте розсаду, кімнатні рослини, дерева і чагарники, додайте органічні та мінеральні добрива. Навесні підживлення важливі, адже вони допомагають рослинам оговтатися після стресових зимових умов та активно розвиватися.

Переберіть цибулини квітів, відкладіть тільки здорові екземпляри для посадки на ділянці.

29 березня – Місяць все ще перебуває у Скорпіоні. Тому продовжуйте ті ж самі роботи, що й раніше. Якщо погода досить холодна для посадки саджанців, можна підготувати для них посадкову яму. Для цього оберіть захищене від протягів добре освітлюване місце, щоб на молоду рослину не кидали тінь будинки та крони дорослих дерев. Потім викопайте яму, викладіть шар дренажу і додайте добрива. Навесні висаджують саджанці вишні, черешні, абрикоса, груш.

30 березня – у Стрільці активні посіви відкладіть, сіяти можна хіба що швидкорослі культури: редиску, салат, зелень. Також можна посіяти декоративні квітучі культури – вони почнуть квітнути раніше.

Перекопайте землю та підготуйте її до посадки та посіву культур.

31 березня – якщо минули морози, зніміть укриття з суниці садової, винограду, троянд тощо. Дістаньте з погреба бульби картоплі для пророщування. Їх потрібно залишити в приміщенні за температури 15 °C протягом місяця. Посійте насіння редиски, салату, а для вирощування в домашніх умовах – руколу, шпинат. Поливати рослини нині небажано, як і проводити обрізування, оскільки рани будуть довгий час гоїтися.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.