У підтримку тваринникам

У Придністров’ї розроблено та затверджено механізм однієї з форм державної підтримки тваринницької галузі республіки.

Така норма встановлена Законом ПМР від 28 грудня 2017 року «Про республіканський бюджет на 2018 рік».

У 2018 році з республіканського бюджету на фінансування витрат з додаткового асигнування вітчизняним сільськогосподарським організаціям, у тому числі селянсько-фермерським господарствам, обсягів здачі молока власного виробництва на промислове перероблення вітчизняним виробникам будуть спрямовані кошти в сумі 3 738 000 рублів з розрахунку 0,5 рубля за 1 кілограм молока.

З метою реалізації норм цього Закону і встановлення механізму отримання сільськогосподарськими товаровиробниками дотації за молоко власного виробництва, яке поставляється на вітчизняні переробні підприємства, 30 березня 2018 року було прийнято Постанову Уряду ПМР «Про затвердження Положення про порядок витрачання коштів, запланованих на фінансування витрат на додаткове асигнування обсягів здачі молока власного виробництва на промислове перероблення вітчизняним виробникам».

Згідно з документом, для отримання дотацій сільгоспвиробник зобов’язаний виконати низку умов. Зокрема, він  повинен не допускати протягом року необґрунтованого зниження чисельності поголів’я молочного стада, створювати умови для збільшення обсягів виробництва молока шляхом підвищення продуктивності дійного стада, не мати заборгованості з податків і зборів до бюджетів різних рівнів за попередні періоди за станом на початок поточного фінансового року.

Отримані суми дотацій сільськогосподарські товаровиробники відносять на результат господарської діяльності, не розглядають як виторг від реалізації молока і не включають до витрат під час формування собівартості молока. Дотації за молоко не обкладаються податком на прибутки.

Реалізація цього механізму є однією з форм державної підтримки тваринницької галузі, яка дозволить знизити рівень збитковості в молочному тваринництві, подолати негативні тенденції скорочення чисельності дійного стада, сприяти підвищенню продуктивності корів, спрямовуючи отримані кошти на поліпшення кормової бази, стимулювати інтерес підприємців до заняття молочним тваринництвом, залучити додаткові інвестиції в цю галузь.

Кінцевою метою реалізації цього проекту є поліпшення забезпечення населення республіки якісною вітчизняною продукцією, зниження частини імпорту молочної продукції на внутрішньому ринку, що сприятиме зміцненню продовольчої безпеки держави.

Майя   КАРАМАН.