Маленьким рибкам – велике плавання

У республіці триває планове зариблення Дністра. Минулого тижня в річку випустили 2,5 тонни (понад 30 тисяч) мальків білого і строкатого товстолобика, коропа та білого амура.

Міністерство сільського господарства і природних ресурсів розпочало весняний етап зариблення рибогосподарських водойм Придністров’я. Цей процес найчастіше відбувається в зоні сіл Чобручі та Незавертайлівка Слободзейського району, а також у Кучурганському водосховищі та заплаві заповідника Ягорлик – у тих місцях, де рибна ловля заборонена упродовж року.

Як же здійснюється процес зариблення? Мальки всю зиму готуються в невеликих ставках до великого плавання в Дністрі. Увесь цей час за ними стежать, підгодовують, тобто пестують як малих дітей у хороших дитячих садках. А навесні відправляють у самостійне плавання. Спочатку мальків виловлюють із ставка спеціальною сіткою, потім поміщають в цистерну – своєрідний акваріум на колесах. А вже звідти спускають у річку: пливіть, куди душі завгодно, ви – вільні риби.

Для зариблення придністровських водойм товстолобик є основним видом, оскільки він вважається своєрідним санітаром річки, справжнім природним фільтром. «Беручи до уваги спектр живлення представлених видів риб, їх називають рослиноїдними або біологічними санітарами, – пояснив начальник відділу водних і рибних ресурсів Мінсільгоспу ПМР Сергій Чур. – До спектру живлення товстолобів входять водорості та дрібний планктон. Він чистить водойму від заростання, від цвітіння води. До того ж, – це смачна риба».

І ще одна важлива деталь: товстолобик на волі не приносить потомства. Його популяцію доводиться підтримувати штучно, інакше цей вид риби зникне в Дністрі. Тому регулярно з Екологічного фонду республіки виділяються кошти на зариблення республіканських водойм саме товстолобиком. «Популяції товстолобика та білого амура поповнюються тільки штучно, – продовжує Сергій Чур, – тому поповнення річки цими видами риб можливе через внесення молоді ззовні. У нас у природних умовах він не розмножується».

Цього тижня наш кореспондент побував у риборозпліднику, розташованому в районі села Чобручі. Необхідно зазначити, що Слободзейський район воістину вважається «рибницею» Придністров’я (вибачте за тавтологію). Або «рибною житницею», якщо вам так більше подобається. Того дня з риборозплідників у Дністер випустили двісті кілограмів малька товстолобика.

«Нині ми приступили до зариблення Дністра і Турунчука за рахунок коштів Державного екологічного фонду. Зариблення Кучурганського водосховища здійснює Слободзейське товариство мисливців і рибалок. Зариблення Ягорлицької заплави – працівниками фірми «Шериф» і ТОВ «Акватир», – підбив підсумки нашої зустрічі начальник відділу водних і рибних ресурсів Мінсільгоспу ПМР Сергій Чур.

Усього, за даними іхтіологів, у Дністрі водиться до 40 видів риб. Як кажуть фахівці, Дністер – річка багата на біоресурси. І він може бути ще багатшим за умови господарського та відповідального ставлення до нього.

Наступне зариблення планується здійснити восени. Придністровські фахівці вже почали до нього готуватися: підшукують нові водойми, проводять у них необхідні санітарно-очисні роботи, запасаються кормами для підгодівлі молодняка. Але скільки малька буде випущено у велике плавання восени, поки що ніхто не знає. Усе залежатиме від особливостей літньої погоди.

Ми достовірно можемо сказати: мальків по осені рахують.

Єлизавета   ЮР’ЄВА.