Все починається з сім’ї…

Придністровському державному художньому музеї відкрилася художня виставка «Всесвіт – сім’я», експозиція якої присвячена Року сімейних цінностей у Придністров’ї. До неї увійшли більш як 90 творів сучасних придністровських та радянських художників другої половини XX століття.


Сім’я – це особливий світ, цілий всесвіт, в якому народжується, росте і формується гармонійна людина. Стосунки в родині вимагають терпіння, мудрості й уміння прощати. Тільки так можна зберегти тепло домашнього вогнища і не втратити кохання. Сім’я як складний живий механізм, наповнений радістю, щастям і постійними змінами.

На вернісажі були присутні представники творчих спілок, почесні гості, колеги, друзі та цінителі живопису. З вітальним словом до гостей та організаторів заходу звернулася начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз:

«Сім’я – найважливіший інститут соціалізації молодих поколінь. У ній формуються перші паростки любові, піклування, підтримки та патріотизму».

За її словами, жінка – це основа сім’ї, в якій вона розкриває всю унікальність своєї душі та проявляє найкращі риси й потенціал.
Того дня шанувальники мистецтва були надзвичайно вражені живописом та скульптурами 38 авторів різного віку. Майстри пензля торкаються таких тем як любов, сімейне щастя, дитинство, традиції, буденність, які спонукають до роздумів про красу.

Експозиція складається з двох частин. Перша під назвою «Жінки світу» представляє картини радянських митців другої половини XX століття, імена яких відомі за межами колишніх союзних республік. Поміж них Д. Налбандян, В. Аралова-Паттерсон, У. Земзарис, I. Витман. На їхніх полотнах неймовірно колоритно розкривається образ жінки – берегині сімейного вогнища, виразно зображені традиції родин народів Індії, Африки, В’єтнаму, Росії.

У трьох інших залах музею гості насолоджувалися роботами членів Спілки художників Придністров’я. Свої уявлення про сімейні цінності, батьків, дітей, батьківщину, кохання мовою образотворчого мистецтва висловили В. Куліченко, С. Панов, О. Горбаченко-Литвин, В. Рудяга, Н. Пономаренко, Т. Шума, С. Гуцул, Г. Султан, С. Назарова, О. Iванова, А. Швець, В. Твердохлєбова, Л. Орлова, А. Тюміна.

Зображення сімейного щастя та атмосферу домашнього затишку створила О. Горбаченко на полотнах «Розчулення», «Казка», «Мені добре, де я народився і росту, мамо, я тебе люблю!», «Літній вечір». Автор розповіла, що найдорожче та найцінніше – це її діти, які поводяться абсолютно безпосередньо, в них бачиш часточку себе, часточку Всесвіту.

Дочка та учениця заслуженого художника республіки Валентина Тюміна – Анастасія – продемонструвала шість неймовірних картин. У них вона передала душевну теплоту, піклування та повагу. Всі ті унікальні риси сім’ї, які цінуються понад усе, дарують відчуття захищеності.

Незвичайні скульптури з природних матеріалів стали окрасою виставки. Їх автор Г. Султан – відомий майстер, роботи якого прикрашають університети, парки, вулиці безлічі міст Європи. Дивовижні форми, чіткі вигини та карбований стан жіночих скульптур – саме це побачили в авангардних роботах гості експозиції.

Чудова за колористикою композиція полотен Василя Рудяги привертала погляди малечі й дорослих своєю яскравістю, самобутністю та різнобарвністю. На більшості представлених картин художник віртуозно створив щирий образ власної доньки Марусі.

Перегляд експозиції не залишив байдужим нікого з присутніх, яких було чимало. Вони активно дискутували, фотографували твори митців та діставали естетичне задоволення.

Оригінальні задуми, висока якість виконання та широке розмаїття графічних технік чекає на всіх шанувальників образотворчого мистецтва у Придністровському державному художньому музеї до
21 квітня.


Олена КВІТКА.

Фото автора.