Мед на столі – здоров’я в сім’ї

Робота на пасіці – це не тільки відпочинок від метушні міста, можливість зміцнити здоров’я і стати ближчим до природи, а й потенційне джерело доходу. Смачний мед завжди зроблений з любов’ю, а мед, вироблений в колі однієї сім’ї, закоханої у свою справу, цінується дуже високо.


Підприємець Анастасія Флоря народилася в родині бджолярів і ще з дитинства полюбила це заняття. Пізніше, разом з чоловіком Дмитром вирішили продовжити сімейну справу, успадкувавши від батьків кілька бджолиних сімей. Тепер вони працюють пліч-о-пліч. Більш ніж 40 років пасічники віддають свою любов та турботу маленьким смугастим комахам. Нині в їхньому господарстві 200 вуликів, розташованих у мальовничих лісах поблизу с. Шипка Григоріопольського району.

«Робота бджоляра – сезонна, головна частина обов’язків виконується у весняно-літній період. У холодну пору року бджолам також потрібен догляд, хоча і не такий інтенсивний. Крім того, важливо забезпечувати комах харчуванням, якщо у вулику не залишилося меду і перги (пилку рослин, зібраного медоносною бджолою)»,– зазначила пасічниця.

Вона розповіла, що підгодовує своїх смугастих підопічних медовим сиропом на початку весни та наприкінці осені, коли немає квітучих медоносних рослин.
Рік тому на столичному «Зеленому ринку» подружжя відкрило свій магазин «Медовий рай». У його асортименті найрізноманітніші види корисних ласощів: гречаний, липовий, травневий, акацієвий, ріпаковий мед, але тільки ним Анастасія та Дмитро не обмежилися. Виробники продають горішки в меду, прополіс, натуральні свічки, пергу, пилок, різні види настоянок: із прополісу, бджолиного підмору та воскової молі («вогнівки»). До речі, воскова міль – унікальна, єдина в природі жива істота, личинки якої здатні засвоювати й перетравлювати бджолиний віск. Це стає можливим завдяки виробленню унікального ферменту – церрази. Саме він зумов-
лює лікувальний ефект настоянки цих комах під час захворювання на туберкульоз, безпліддя,
під час лікування ракових новоутворень, має антибактеріальну та противірусну дію.

Особливу популярність у магазині має новинка – «крем-мед». Його готують за спеціальною технологією: мед збивають довгий час, із перервами. Так він насичується киснем, стає маслянистим та повітряним. Потім до маси додають натуральні інгредієнти: шоколад, кокос, імбир або сушену полуницю, які надають нектару вишуканого смаку і насиченого аромату. Такий продукт зміцнює імунітет, корисний для серцево-судинної системи, нормалізує тиск, підвищує рівень гемоглобіну. І це ще не повний перелік його користі.

«Крем-мед можна використовувати як смачний і поживний десерт нарівні з традиційним медом. Завдяки щільній структурі його також зручно вживати з тостами або оладками, змащувати коржі в торті, додавати в каші. Цей продукт слід зберігати в сухому, захищеному від прямих сонячних променів місці, за температури не вище за 20 °С», – продовжила розповідь підприємець.

Привілей бджолярства – одержання здорового та екологічно чистого продукту. Досить їсти по одній чайній ложці вдень, щоб організм мав певну кількість корисних речовин. Колір, смак і запах меду залежать від виду рослин, з яких зібраний нектар.

«Алергія на мед виникає лише у незначної кількості людей. Здебільшого алергічні реакції викликає не сам мед, а деякі його компоненти. Дуже сильним алергеном є пилок квітучих рослин, з яких бджоли збирають нектар. У людини може бути негативна реакція на якийсь один або кілька видів квітконосних рослин, а наявність їхнього пилку у складі меду може спровокувати алергічну реакцію. Акацієвий та травневий види меду не викликають алергію, покращують травлення і заспокоюють. Вони ідеальні для дієтичного та дитячого харчування», – зазначила Анастасія.

Сімейна пара прагне до постійного зростання свого бізнесу. Їхня мета – не зупинятися на досягнутому, а постійно вдосконалюватися і розвиватися. У своїх подарункових боксах сім’я Флоря поєднала переваги та красу: вони пропонують мед у поєднанні з сухофруктами, свічками з воску власного виробництва та чаєм із польових квітів.

Професія пасічника популярна нині не тільки продуктами бджільництва. Згідно з даними ООН, від бджіл залежить третина світового виробництва харчових продуктів. Бджоли запилюють рослини й підвищують їхню врожайність.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото М. Сови.