Будь у темі, або як освоїти фінансову грамотність

Близько року тому в декана економічного факультету ПДУ Iвана Узуна та студентки V курсу, голови Комітету студентського самоврядування факультету Анастасії Сергієнко виникла нестандартна ідея – провести зі школярами інтелектуальну гру з фінансової грамотності.


Для її реалізації вони залучили активістів студентського самоврядування та добровольців. Потім усе вирішувалося швидко: придумали назву проекту – «Будь у темі», розробили положення, створили логотип, написали сценарій, визначилися зі спонсорами.

Співзасновниками проекту виступили Придністровський республіканський банк, Міністерство просвіти та Міністерство закордонних справ. Спонсорувати захід зголосилися Агропромбанк, ПРБ і зовнішньополітичне відомство. Чому АПБ вирішив узяти на себе функції головного спонсора гри? На це запитання відповів начальник департаменту маркетингу банку Володимир Литвин:

«Фінансова грамотність – це комплекс знань, які дозволяють створити гармонію в наших відносинах із грішми. Я переконаний, що теми, які стосуються фінансової грамотності, мають бути обов’язковими для вивчення у школі. Основи її необхідно викладати якщо не з початкових класів, то в основній школі безумовно. Що вищий рівень фінансової грамотності наших клієнтів, то більш плідно й ефективно будуватиметься робота Агропромбанку. Ми й надалі плануємо підтримувати подібні ініціативи економічного факультету ПДУ, тому що вони покращують життя і роблять результативнішою роботу нашої фінансової установи».

Фото автора.

У лютому провели перший відбірковий тур інтелектуальної гри «Будь у темі». Перед учасниками команд було поставлене завдання створити відеоролик «Яким стане наше суспільство, якщо всі будуть фінансово безграмотними?». У фінал вийшли шість кращих команд: «Фінансисти» (Російсько-молдавська школа с. Красна Гірка Григоріопольського району); «Формула 1» (Тираспольська гуманітарно-математична гімназія); «Олімп» (столична школа № 2); «Ельдорадо» (Тираспольський загальноосвітній теоретичний ліцей); «Обличчя ліцею» (Слободзейський теоретичний ліцей); «Фінансова мафія» (Тираспольська школа № 9).

Напередодні другого фінального туру наш кореспондент зустрівся з деканом економічного факультету ПДУ, головою журі Iваном Узуном і запитав його про цілі, поставлені організаторами гри.

«Головна мета – підвищення фінансової грамотності школярів, формування у них навичок ефективного управління власними коштами, – відповів він. – Однак не менш важливим ми вважаємо розвиток партнерських відносин між університетом і школами республіки».

Фінал гри відбувався в три етапи: рішення кросворда, інтелектуальна вікторина та дебати.

«Я вперше беру участь у такому конкурсі, – зазначив капітан команди «Фінансисти» Максим Пономаренко. – Мені подобаються й атмосфера гри, й самі завдання. Найскладніший етап – перший (рішення кросворда), а найцікавіший – третій, (дебати), адже дискусії між людьми – це завжди захопливо».

Завдання були непрості, деякі навіть каверзні, змушували «напружувати звивини». Як приклад можна навести одне з найпростіших питань: «У путівнику для школярів по одному з музеїв історії є такі рядки: «У першій вітрині ти бачиш хутра, намиста, раковини, сіль. А чи знаєш ти, що в давнину все це використовувалося як…» Правильно мислить той, хто вважає, що всі ці предмети використовувалися як платіжний засіб, простіше кажучи, як гроші.

По завершенні конкурсів неупереджене журі визначило переможця та призерів. Кращою в інтелектуальній грі для школярів з фінансової грамотності «Будь у темі» стала команда «Формула 1». Друге місце виборола команда «Ельдорадо». Третіми були «Обличчя ліцею». Всім учасникам гри вручили пам’ятні призи, грамоти й, мабуть, головний приз на фінансовій грі – грошові сертифікати.

Член журі, референт Управління у справах країн СНД зовнішньополітичного відомства республіки Кирило Шидловський сказав у бесіді з кореспондентом:

«Відрадно спостерігати, як у Придністров’ї росте активне молоде покоління. Юнаки та дівчата прагнуть до саморозвитку, проявляють ініціативу. Отже, майбутнє у нас є!».


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото з сайту spsu.ru