Мінцифри відзвітувало про роботу у 2023 році

На розширеній онлайн-нараді міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Олександр Димитрогло доповів про роботу міністерства та підпорядкованих йому установ у 2023 році. Нарада відбулася у форматі відеоконференції.


Керівник Апарату Уряду ПМР Віктор Таранов, заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, голова профільного комітету законодавчого органу Iгор Буга, очільники міністерств і відомств, держадміністрацій міст і районів, представники депутатського корпусу, громадських організацій ПМР, керівники установ і підприємств, головні редактори державних ЗМІ, співробітники відомства взяли участь у важливому підсумковому засіданні.
Нагадаємо: Міністерство цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій є виконавчим органом державної влади, керівництво яким здійснює Уряд ПМР.

У своїй доповіді Олександр Димитрогло зазначив, що одним із ключових завдань міністерства є забезпечення розвитку галузі інформаційних технологій у Придністров’ї.

 «Нині цифровізація в Придністров’ї – це вже норма життя. Стратегічне завдання на сьогодні –
забезпечити функціонування і розвиток «Електронного уряду» – інструменту, який дасть можливість здійснювати в «цифрі» взаємодію держави між собою (G2G), держави з бізнесом (G2B) і держави з громадянами (G2C)».

На сьогодні Мінцифри контролює 11 інформаційних систем, що входять в єдиний комплекс «Електронний уряд».

На виконання норм Закону «Про основи громадського контролю» у 2023 році фахівці міністерства розпочали роботи зі створення «Системи електронної демократії», яка забезпечуватиме публічність і відкритість громадського контролю та врахування його результатів, інформаційну взаємодію суб’єктів громадського контролю між собою, а також з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними та муніципальними організаціями.

Очільник відомства зазначив:

«Минулого року були зафіксовані атаки ззовні на інформаційні ресурси, які адмініструються Мінцифрою, підприємством ДУП «Центр інформаційних технологій». Зловмисники застосували методи DDoS атак, фішингу, підбору паролів, але марно, тому що всім їм вдалося успішно протистояти.
Окремо варто зазначити, що в умовах масової цифровізації всіх напрямків життя велике значення необхідно надавати захисту персональних даних».

Олександр Димитрогло підкреслив, що впродовж 2023-го зусиллями міністерства було вжито багато заходів щодо забезпечення захисту прав суб’єктів персональних даних, особливий акцент був зроблений на взаємодію за цим напрямком з Міністерством просвіти та Міністерством охорони здоров’я.

У галузі розвитку електрозв’язку була продовжена робота з підготовки проекту Державної цільової програми «Забезпечення переходу на ефірне цифрове телевізійне мовлення в ПМР». На першому її етапі передбачене забезпечення громадян пільгової категорії необхідним обладнанням для перегляду ефірного цифрового телевізійного мовлення.

З метою забезпечення якісного та своєчасного пересилання поштових відправлень у 2022 році ДУП «Пошта Придністров’я» були успішно реалізовані такі проекти:
► впроваджено СМС-повідомлення про надходження посилок. Це дало можливість скоротити навантаження листонош, зменшився обсяг необхідного доставлення паперових повідомлень;
► проведено ремонти в чотирьох відділеннях зв’язку м. Тирасполя;
► запущено два нових відділення зв’язку: в мікрорайоні Октябрський у Тирасполі – через високий попит, у Дністровську – з нагоди переїзду в нове власне приміщення.


Фіксованим телефонним зв’язком охоплені всі населені пункти республіки. На кінець 2023 року кількість абонентів складала 143 868 номерів, що на 7,4 % нижче в порівнянні з 2022-м, а кількість абонентів ефірного цифрового телевізійного мовлення станом на 1 січня 2024 року – 30 696.


У 2023-му продовжено взаємодію та конструктивну роботу міністерства з редакціями державних республіканських і муніципальних ЗМІ, окремими федеральними російськими ЗМІ, а також з органами держвлади та управління, що дозволило реалізовувати основні завдання в рамках державної інформаційної політики.

Міністр також зазначив, що 2023 рік став роком народження нового медійного інформаційно-просвітницького проекту про Придністров’я – сайту «Придністровський історичний портал», створеного наприкінці березня з ініціативи міністерства за сприяння та подальшого супроводу ДУ «Приднестровская газета».

У 2023 році за ініціативою міністерства та спільно з редакцією «Радіо 1» в ефір вийшов проект «Iнфопатруль», присвячений інформаційній грамотності та цифровій гігієні.

Міністерство веде планову роботу з реєстрації та бібліографічного опису обов’язкових примірників друкованих республіканських видань. На офіційному сайті відомства представлений реєстр зареєстрованих друкованих видань ПМР «Бібліографічний покажчик».

Доповідь міністра супроводжувалася презентацією з великою кількістю інфографіки й наочних матеріалів. Завершуючи виступ, Олександр Димитрогло висловив упевненість, що у 2024 році, попри всі складнощі й виклики, з якими зіткнулася республіка, робота міністерства згідно з планами та в межах Стратегії розвитку ПМР на 2019 – 2026 роки триватиме з позитивною динамікою та на ще вищому рівні.

За підсумками наради його учасники висловили подяку Мінцифри за виконану роботу й оцінили її як конструктивну та ефективну.


Iнна ЯКИМЧУК.

Фото з сайту mincifra.gospmr.org