Урядові новини в короткому огляді

Відбулося чергове засідання вищого виконавчого органу влади, на якому обговорили низку питань, важливих для нашої республіки.


Зокрема, продовжуючи тему підготовки та проведення заходів, присвячених святкуванню 80-ї річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років, урядовці затвердили Положення про надання одноразової грошової допомоги ветеранам та учасникам події.

Документ урядовцям представила очільниця Міністерства з соціального захисту та праці Олена Куліченко, яка розповіла, хто саме може претендувати на отримання грошей:

«Ними є учасники бойових дій; учасники бойових дій із захисту у роки Великої Вітчизняної війни, які стали інвалідами внаслідок поранення та контузії; учасники війни, які проходили військову службу; колишні в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання; особи, які працювали в період блокади в місті Ленінграді; особи, нагороджені орденами та медалями СРСР за самовіддану працю в тилу в період Великої Вітчизняної війни, та особи, які працювали з 22 червня 1941 року по 9 травня 1945-го не менше шести місяців, крім періоду роботи на тимчасово окупованих територіях СРСР; вдови та вдівці померлих інвалідів війни, учасників бойових дій».

На кожного з 498 осіб, зазначених у списку, виділять по 1 000 рублів, які почнуть виплачувати вже у квітні.

Керівник міністерства також зазначила, що для заявника, який отримує пенсію, виплату здійснять автоматично, в інших випадках потрібно написати заяву та підготувати необхідний пакет документів до органів, що здійснюють пенсійне забезпечення.

Ще одне нагальне питання – нові правила з нарахування надбавок для молодих спеціалістів. Про що йдеться? Керівник Міністерства з соціального захисту та праці Олена Куліченко запропонувала скоригувати зафіксоване у документах поняття «молодий фахівець».

«Нині молодим фахівцем вважається особа до 35 років включно, яка вперше здобула початкову, середню або вищу професійну освіту, незалежно від рівня вищої освіти, яка вперше приступає до роботи за здобутою професією (спеціальністю) протягом одного року, чого не було раніше. Ще одне уточнення: від дня отримання документа про рівень професійної освіти впродовж перших трьох років від дня оформлення прийому на роботу. За таких умов буде встановлено надбавку в розмірі до 50 РР МЗП», – пояснила міністр.

Однакове трактування поняття «молодий фахівець» дозволить правильно нараховувати таким категоріям співробітників надбавки. Йдеться про працівників фізичної культури, спорту і туризму, культури та мистецтва, організацій вищої та післявузівської професійної освіти, організацій підвищення кваліфікації, освіти та охорони здоров’я, аграрної та природоохоронної галузей.

Документи набирають чинності від дня, наступного за днем офіційного опублікування. Нинішнього року фінансування надбавок для молодих спеціалістів здійснюватиметься в межах лімітів, установлених на оплату праці законами про бюджети відповідного рівня на поточний період.

Учасники наради приділили значну увагу темі землекористування.

Йшлося, зокрема, про визначення меж земельних ділянок, призначених для городництва та особистого підсобного господарства. Нині у сільській місцевості трапляються випадки, коли під городи використовується земля, не оформлена належним чином. Іноді ці ділянки занедбані, перебувають у незадовільному стані.

Голова Уряду Олександр Розенберг акцентував, що облік земель украй важливий, оскільки від нього залежить обсяг бази оподаткування та збирання податків.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: government.gospmr.org.