Сприяння туристичній галузі – пріоритет держави

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


ПРО ПІДТРИМКУ ТУРИЗМУ

У двох читаннях члени вищого законодавчого органу опрацювали зміни до Державної цільової програми (далі –ДЦП) «Підтримка та розвиток туризму в Придністровській Молдавській Республіці на 2019–2026 роки». Скориговано загальну суму фінансування, яке держава виділяє для виконання держпрограми. Також затверджено постатейне фінансування за основними напрямками держпрограми.

Насамперед йдеться про просування та активну рекламну кампанію придністровського туристичного продукту. Для цього планується виділити 300 тисяч рублів. Такий досвід Агентство з туризму вже має. Лише минулого року статті про нашу республіку були опубліковані в кількох європейських та російських спеціалізованих журналах, а також в американському журналі для мандрівників «Condé Nast Traveler».

Про основні напрямки роботи в інтерв’ю прес-службі Верховної Ради розповіла директор Агентства з туризму Анна Миколишина:

«Наша головна мета – заходи, пов’язані з зовнішнім просуванням туризму нашого туристичного порталу. Важлива його пізнавальність, щоб за перших літер «Придністров’я» в мережі Інтернет відразу виникав наш туристичний портал. Тому першим орієнтиром роботи є функціонування на зовнішніх ринках. Другий орієнтир – це покращення внутрішньої інфраструктури. Цього року у нас з’явиться близько 70 нових покажчиків до туристичних пам’яток та маршрутів до них».

Також у межах ДЦП депутати затвердили суму, яку Агентство з туризму витратить на фінансування спортивних заходів туристичної спрямованості. Насамперед це презентовані у 2023 році перегони на орловських рисаках у селі Малаєшти Григоріопольського району.

ПРО ЗАСУДЖЕННЯ ФАШИЗМУ

В остаточному читанні депутати затвердили зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, які вдосконалюють правове регулювання використання нацистської та екстремістської символіки у творах науки, літератури та мистецтва (стаття 20.4 КпАП). За використання такої символіки прописано штраф до 9 тисяч рублів.

Під порушення закону можуть потрапити покази всіх документальних та художніх фільмів, зокрема воєнної кінохроніки, а також ілюстрації книг, картини, навчальні та наукові посібники, фотографії в музеях, на яких використовується нацистська атрибутика чи символіка у загальному контексті історії Великої Вітчизняної війни. У зв’язку з цим народні обранці Галина Антюфєєва та Григорій Дяченко запропонували внести відповідні зміни. Тим самим законодавчо буде дозволено використання нацистської чи екстремістської символіки у навчальних та просвітницьких цілях, але за умови, що нацизм та екстремізм засуджуються і не пропагуються. Закон набуде чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування.

ЗБЕРЕЖЕННЯ СІМЕЙНИХ ЦІННОСТЕЙ

Народні обранці розглянули зміни до Закону «Про тримання під вартою підозрюваних та обвинувачених у скоєнні злочинів». За словами заступника Голови Верховної Ради Галини Антюфєєвої, нововведеннями передбачається збільшити вік дитини з трьох до чотирьох років, яка може перебувати разом із підозрюваною або обвинуваченою матір’ю.

Галина Михайлівна пояснила, що на адресу депутатів надійшли звернення від мам, діти яких перебували з ними до трьох років, а потім їх забирали до дитячого будинку.

«Звичайно, це стрес і для засудженої, і для дитини, яка звикла до мами. Тому разом з колегами Олегом Петриком і Степаном Степановим ми розробили цю ініціативу. У Росії вже існує така норма. Цілі інститути працювали й дійшли висновку, що упродовж чотирьох років у засудженої жінки є можливість, за бажання, виправитися і вийти на волю разом з дитиною після відбування терміну покарання», – пояснила народний обранець.

Документ ухвалено в першому читанні.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: vspmr.org.