Європейська делегація знову в Придністров’ї

Нашу республіку відвідала Європейська делегація на чолі зі Спеціальним Представником чинного голови ОБСЄ Томасом Майєр-Хартінгом.


Дипломатів прийняв Вадим Красносельський у переговорному залі Адміністрації Президента. Гості зазначили, що прибули зокрема й для підготовки майбутнього візиту до Придністров’я чинного голови Організації з безпеки та співробітництва у Європі Яна Борга.

Глава республіки докладно розповів гостям про актуальний стан справ у переговорному процесі. Окремо зупинився на тому, як і в чому саме виражається справжнє ставлення Молдови до придністровського народу. Йшлося й про формат «Постійної наради…» та черговий виток блокади Придністров’я Молдовою. Президент нагадав хронологію подій, які призвели до повної стагнації переговорів, назвав об’єктивні й суб’єктивні, на його думку, причини негативної ситуації, що нині склалася. Він говорив про спроби придністровської сторони реанімувати діяльність переговорного формату «5+2».

Нагадаємо: до формату «5+2» входять представники сторін, посередників і спостерігачів у переговорному процесі: Молдови, Придністров’я, ОБСЄ, Російської Федерації, України, Європейського Союзу та Сполучених Штатів. Мета таких переговорів – вироблення параметрів всеосяжного врегулювання на основі суверенітету і територіальної цілісності РМ в межах її міжнародно визнаних кордонів, з особливим статусом для Придністров’я в межах Молдови.

Президент ПМР наголосив на неможливості реанімувати переговори через небажання Молдови взаємодіяти. Вадим Красносельський акцентував готовність до контактів у форматі «1+1» – діалогу вищих посадових осіб двох республік і зазначив, що зустрічі політпредставників на сьогодні малоефективні.

Глава ПМР не залишив поза увагою прийнятий Молдовою так званий закон про сепаратизм, під дію норм якого потрапляють не тільки придністровці, але, наприклад, і представники ОБСЄ – організації, в доповіді якої в 1993 році констатована неможливість урегулювання молдовсько-придністровського конфлікту в межах унітарної держави.

Президент також проаналізував недавні висловлювання молдовського віце-прем’єра з реінтеграції Олега Серебряна, які свідчать про неготовність Молдови до діалогу. За словами Вадима Красносельського, така риторика марна, зокрема й багаторічні зусилля ОБСЄ.

«Ще одне відкрите питання: чому молдовські політики дозволяють собі нічим не обґрунтовані висловлювання, нібито Молдова несе соціальні зобов’язання щодо жителів Придністров’я?», – зазначив Президент ПМР. Водночас він адресував європейським дипломатам резонне запитання про те, чому ж вони, позиціонуючи організацію як захисницю прав і свобод громадян, закривають очі на масові порушення щодо сотень тисяч жителів Придністров’я. Вадим Красносельський говорив і про те, що Молдова дискредитує своїми діями Європейський союз, на членство в якому претендує.

Співрозмовники детально обговорили численні проблемні аспекти. Томас Майєр-Хартінг зазначив, що йому важливо знати позицію обох сторін конфлікту, зокрема для якісної підготовки майбутніх візитів до Придністров’я і Молдови чинного голови ОБСЄ. Вони заплановані на 12 квітня поточного року. Дипломат запевнив, що ОБСЄ націлене на вирішення наявних проблем, і Ян Борг сподівається посприяти поліпшенню ситуації та буде вважати досягненням реальне вирішення хоча б однієї з актуальних проблем.

Учасники зустрічі зійшлися на думці, що чекати дива – розв’язання відразу всіх проблем – не варто, проте висловили готовність до взаємодії в досягненні головної мети: збереження миру і забезпечення дотримання прав громадян, які проживають у Придністров’ї.


Олена ДВОРСЬКА. 

Фото: president.gospmr.org.