Квітневий день рік годує

Про це знають всі, хто працює в саду чи на городі.

У квітні вже помітно тепло вдень, і хоча можливі повторні заморозки та похолодання вночі, все ж це сприятливий період для посадки чи посіву багатьох культур.

Розсаду, яка вже підросла, час пересадити під тимчасове укриття чи в теплицю, що не опалюється. Продовжуємо сіяти й холодостійкі культури, а в другій половині місяця – час посадки бульб картоплі. Останніми роками погода мінлива й непередбачувана, однак ближче до кінця квітня вже достатньо тепло для таких посадок.

1 квIтня – місяць починається з не дуже сприятливого для посадок чи посівів знаку Лева. Він вважається зовсім не родючим, тому краще відкласти цей агрозахід. Не будуть корисними нині й полив та внесення підживлень.

2 квIтня – під знаком Лева можна проводити обробки рослин засобами захисту. Якщо яблуні, груші та інші зерняткові перебувають у фазі зеленого конуса, їх слід обприскати проти поширених хвороб та шкідників.

3 квIтня. Саме вдалий час для посіву чи посадки квіткових культур. Якщо маєте теплицю без опалення, пересадіть туди розсаду квітів. Посійте для вирощування розсадним способом теплолюбні квіти, а менш чутливі до перепаду температури сійте одразу на клумбі. Чорнобривці, ротики садові, календула – квіти, які сіють уже цього місяця у відкритий ґрунт. Пророщені бульби жоржин і бегонії також можна посадити, як і деякі багаторічники: півонії, іриси.

4 квIтня – під знаком Діви можливий полив рослин, що навесні дуже важливо, якщо погода стоїть суха. Також можна провести підживлення й починати вносити добрива на основі азоту. Використовуйте перегній, сечовину чи аміачну селітру – вони активізують процес вегетації та нарощення зеленої маси рослин.

5 квIтня – Терези вважаються середнім за родючістю знаком. Його особливість у тому, що сам урожай може буде й не дуже високий, однак плоди вийдуть смачні й довго зберігатимуться та дадуть якісне насіння. Поливати й підживлювати рослини важливо і потрібно тепер. Можна посіяти моркву, бульби картоплі, якщо ви ще цього не зробили, дістати для пророщування. Посійте також холодостійкі редиску та горох, а на розсаду – томат, різні види капусти й перець.

6 квIтня – у повний місяць краще відкласти більшість робіт із рослинами. У такий момент вони чутливі, тому найменший вплив може нашкодити. Можна зайнятися ділянками, де ще нічого не росте. Грядки слід перекопати та розрівняти землю. Якщо вже почали проростати бур’яни, виполіть. Місця, де минулого року було засилля багаторічних бур’янів, варто обробити гербіцидом. Обприскування проводять, якщо на ділянці вже росте непрохана зелень, а середньодобова температура становить не нижче, ніж +12 °C.

Гербіцид працює навіть проти таких шкідливих рослин, як пирій повзучий, вівсюг, осот тощо.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.