Волевиявлення громадян

Упродовж трьох днів у Росії та за її межами проводилися восьмі президентські вибори. Відповідно до норм Основного закону РФ президента країни обирають на шість років.


У 2024 році на вищу державну посаду претендували чотири кандидати: чинний глава російської держави Володимир Путін, лідер ЛДПР Леонід Слуцький, представник КПРФ Микола Харитонов і член партії «Нові люди» Владислав Даванков.

Крім безпосередньо території РФ, вибори глави держави були організовані й за її межами, зокрема в ПМР. Її жителі завжди беруть активну участь у голосуванні. За даними консульських служб, у республіці проживає близько 220 тисяч російських громадян.

Напередодні проведення голосування офіційна влада Молдови, а саме міністр закордонних справ Михайло Попшой зазначив, що

«…Кишинів не давав дозвіл на відкриття виборчих дільниць у придністровському регіоні». Посол РФ в РМ Олег Васнецов напередодні виборів президента Росії був викликаний у МЗС Молдови, де йому заявили протест відносно відкриття виборчих дільниць у Придністров’ї. На це дипломат відповів: «Право на голосування прописане в Конституції, в інших нормативних актах, і основне завдання будь-якого диппредставництва – сприяти захисту законних прав та інтересів своїх громадян».

У результаті в республіці, за погодженням з її керівництвом, було відкрито шість виборчих дільниць: три – в Тирасполі, по одному – в Бендерах, у Григоріополі та Рибниці. Для порівняння, : у 2018-му, коли теж проводилися вибори глави російської держави, таких було 24. Звідси й черги біля виборчих дільниць у день голосування.

Час очікування розтягувався від години до півтори. Добровольці з молодіжних громадських організацій допомагали людям з обмеженими фізичними можливостями пройти до урн для голосування поза чергою.

За попередніми даними, перемогу на виборах президента Росії здобув Володимир Путін. Призначено дату інавгурації обраного глави російської держави – 7 травня 2024 року.

Попри певні незручності, явка була на високому рівні протягом усього виборного дня.

О 10:00 проголосували 5 909 виборців, о 12:00 – 13 592, о 14:00 – 21 372, о 16:00 – 29 824, о 18:00 – 35 992. Поступальна динаміка голосування була безперечною. Загальна ж кількість російських громадян, які проголосували на президентських виборах на території Придністров’я, склала 46 179.


Микола КОЛЕСНИК. 

Фото М. СОВИ.