Герою Радянського Союзу – 100 років

Газета «Гомін» продовжує друкувати інформацію про ветеранів Великої Вітчизняної війни.


Вони були звичайними людьми, любили життя, багато планували та мріяли. Та коли настав вирішальний для країни час, кожен із них без вагань пішов боронити рідну землю. Сміливі, завзяті, незламні чоловіки ціною власного життя заплатили за мир і спокій у рідній державі.

Одним із них є Анатолій Миколайович Щербак – червоноармієць, Герой Радянського Союзу. Йому 16 березня виповнилося б 100 років від дня народження.

Анатолій народився в селі Болград Генічеського району Херсонської області України в селянській родині. Закінчив 5 класів.

У Червоній Армії у з 1943 року. На фронті – з листопада того ж року. Історичні довідки свідчать, що Анатолій був стрільцем 2-ї стрілецької роти 1050-го стрілецького полку 3-го Українського фронту. Комсомолець Анатолій Щербак особливо відзначився 13 квітня 1944 року під час форсування річки Дністер на півночі від міста Бендери, в районі села Бичок Тираспольського району МРСР.

Червоноармієць Щербак першим переправився через Дністер. Він зумів виявити розташування ворожого кулемета, підібрався до нього і знищив фашистський гарматний розрахунок. Вогнем із захопленого кулемета Анатолій Щербак відбив ворожі контратаки.

Про його подвиг згадує Володимир Антонов у книзі «Шлях до Берліну». Вона написана про Велику Вітчизняну війну Радянського Союзу, а точніше про події, учасником яких автору довелося бути.

«…Захотілося ближче познайомитися з Анатолієм Щербаком. Ми знайшли його в траншеї біля трофейного німецького кулемета, ним особисто захопленого… Це був ще зовсім юнак. Його обличчя було вкрите пилом і пороховим гаром, а карі очі світилися радістю. Перед кулеметною позицією Анатолія ми нарахували близько 40 фашистських трупів…».

За пропозицією командира полку майора Олександра Шурупова Анатолій Щербак був представлений до звання Героя Радянського Союзу.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками, червоноармійцю Анатолію Миколайовичу Щербаку надано звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка». Також він нагороджений медалями СРСР.

Після демобілізації з 1949 року жив у Запорізькій області в місті Бердянськ (Україна). Працював заступником директора фабрики індивідуального пошиття та ремонту одягу. Помер Анатолій Щербак 20 січня 1976 року. Він похований на старому кладовищі Бердянська.

Ім’ям героя названа одна з вулиць Бердянська. У 2005-му в цьому місті йому встановили пам’ятник. У 2009 році на стіні будинку, в якому він жив, встановлена пам’ятна дошка.
Вічна слава і пам’ять всім захисникам Вітчизни!


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: www.jewmil.com.