Важливі правові зміни

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


ГУМАНІЗАЦІЯ ЗАКОНОДАВСТВА
У другому остаточному читанні ухвалені законопроекти з конкретними критеріями, які має враховувати суд під час умовно-дострокового звільнення (УДЗ) засуджених.
Про роботу над документами в інтерв’ю журналістам розповіла заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва:

«Президент Вадим Красносельський доручив вивчити питання, чому так багато людей подають документи на помилування, а звільняється за УДЗ мала кількість людей. Зокрема суди, розглядаючи такі справи, по-різному підходили до критеріїв звільнення. Тобто, одні вважали, що засудженим треба повністю відшкодувати завдані ними збитки, інші – частково. Брали до уваги також їхню характеристику. Упродовж тривалого часу це питання вивчалося на нарадах при Прокурорі ПМР та на майданчику ВР спільно з усіма зацікавленими відомствами. Вивчалося, яким чином його відрегулювати, щоб до розгляду питання УДЗ був однаковий підхід, а за-суджені мали бажання виправитися. Їхні документи, направлені до суду з проханням УДЗ, повинні розглядатися оперативніше».

Депутати затвердили зміни до Кримінального, Кримінально-виконавчого Кримінально-процесуального кодексів та Закону «Про установи та органи, які виконують кримінальні покарання у вигляді позбавлення волі».

Щоб умовно достроково звільнитися, поведінка засуджених має відповідати критеріям виправлення. До того ж вони повинні відшкодувати повністю або частково матеріальні збитки, заподіяні злочином, у розмірі, визначеному рішенням суду. Засуджені вагітні та жінки, які мають дітей до трьох років, повинні за фактом відбути щонайменше чверть терміну покарання за злочин невеликої тяжкості. Розглядаючи клопотання засудженого про УДЗ, суд враховує його поведінку, ставлення до навчання та праці впродовж усього періоду відбування покарання. Якщо засудженому призначено примусове лікування від алкоголізму, наркоманії та токсикоманії, суд враховуватиме його ставлення до лікування та його результати.

Галина Михайлівна зазначила, що УДЗ не свідчить про повне звільнення. Передбачається термін, протягом якого людина має довести виправлення. Якщо є порушення, покарання відновлюють.

ПРО РОБОТУ ВЕРХОВНОГО СУДУ
Народні обранці заслухали голову Верховного суду Адріана Пеньковського про результати роботи у 2023 році. Він представив інформацію про розгляд кримінальних та цивільних справ у першій інстанції та в касаційному порядку.

На підставі звіту однієї з гілок судової влади Комітет із законодавства, правоохоронних органів, оборони, безпеки, миротворчої діяльності, захисту прав та свобод громадян підготував докладну доповідь. У ній було відзначено відкритість діяльності Верховного суду. На офіційному сайті цього року почало з’являтися більше інформації про проходження справ у суді. Також ним здійснюється узагальнення та розміщення інформації про розгляд справ міськими та районними судами в Telegram-каналі Верховного суду, а також у соцмережі Facebook.

Інформацію однієї з гілок судової влади про підсумки діяльності у 2023 році Верховна Рада взяла до відома.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.