Урядові новини в короткому огляді

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади розглядалися питання, важливі для республіки та її громадян.


Одним із них стало затвердження Положення, представленого міністром соціального захисту та праці Оленою Куліченко, щодо порядку виплати одноразової матеріальної допомоги окремим категоріям громадян до Дня пам’яті та скорботи загиблих у місті Бендери.

На допомогу в розмірі 200 рублів можуть розраховувати 536 одержувачів. Виплати розпочнуться у червні 2024 року. У переліку – учасники бойових дій із захисту ПМР, які стали інвалідами внаслідок бойової травми, а також стали інвалідами І групи загального захворювання; один із батьків та вдови захисників Придністров’я, які не вступили в повторний шлюб. Крім того, до списку включено неповнолітніх дітей учасників бойових дій віком до 18 років. Якщо вони є студентами та навчаються за очною формою, то виплати їм надаватимуть аж до закінчення навчального закладу, але не більш ніж до 23 років.

Ще одне з надзвичайно важливих питань стосувалося вдосконалення екологічного законодавства, а саме – боротьби з несанкціонованими звалищами. На роботу в цьому напрямі Голова Уряду Олександр Розенберг звернув увагу Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища під час звітної колегії за підсумками 2023 року. Начальник відомства Василь Сотников представив пропозиції щодо вдосконалення закону «Про платежі за забруднення навколишнього природного середовища та користування природними ресурсами».

Він розповів, що на сьогодні розмір платежів за розміщення відходів на несанкціонованому сміттєзвалищі без дозволу визначається за всю їх кількість як за надлімітне. Причому застосовується базова ставка для відходів промисловості з перероблення сільгосппродукції. Чинний механізм призводить до того, що в невстановлених місцях можуть формуватися невраховані території розміщення відходів виробництва та споживання, які завдають шкоди екології та зовнішньому вигляду населених пунктів. Уряд запропонував запровадити штрафи замість стягування плати за надлімітне розміщення відходів.

Запропоновані зміни є черговим кроком, спрямованим на боротьбу зі стихійними звалищами. Це питання перебуває на особистому контролі Президента, який доручив посилити відповідальність за складування відходів у невстановлених місцях. Уряд підготує відповідну ініціативу.

Учасники засідання затвердили порядок використання приміщень, які перебувають у державній власності. Ухвалений документ дозволить врегулювати правові відносини, пов’язані з неправомірною експлуатацією житлових приміщень наймачами та членами їхніх сімей. Окрім усього, він спрямований на виявлення порожніх та самоправно зайнятих площ державного житлового фонду.

Для підвищення ефективності та прозорості управління приміщеннями буде розроблено державну інформаційну систему «Державне майно». Вона дасть змогу систематизувати інформацію про держмайно, сприятиме простішому виявленню випадків неправомірного використання житла, включаючи взаємодію з виконавчими органами та обмін інформацією про інциденти руйнування або псування приміщень, а також порушення прав та інтересів сусідів.

Нині у Придністров’ї відсутня така інформаційна платформа, тому й виникає низка труднощів, зокрема, під час ухвалення органами державної влади та управління своєчасних рішень, що стосуються житлового фонду.

«У цьому питанні має бути реалізований системний підхід. Йдеться про створення платформи з інформацією не тільки про державне, а й муніципальне майно», – пояснив перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.


Iрина МАСЛОВА.