80-річчя визволення: репортаж із Кам’янки

На Кам’янщині відзначили 80-ту річницю визволення району від німецько-румунських окупантів. Урочистості розпочалися з підняття Прапора Перемоги в центрі міста. Церемонію провели юнармійці середньої школи № 2 – переможці військово-спортивної гри «Юний патріот Придністров’я».


Загарбників вигнали з усіх населених пунктів району 24 березня 1944-го. Минуло 80 років, і цей маршрут повторили учасники автопробігу «Наша Перемога». З Окниці та Кузьмина (де партизанів загону «Радянська Молдавія» зустрічали як рідних – із хлібом і сіллю, з глеками доброго вина), з Грушки (де тими ж днями з’явилися радянські танки) свобода крокувала в Кам’янку. Нині їхали прикрашені червоними прапорами та придністровською символікою машини. У райцентрі в колону влилися делегації з інших сіл. Вітаючи гудками мешканців і гостей Кам’янки, автомобілі промчали до парку, де розташований Меморіал Слави. У центрі міста в цей час формувалася велична колона з представників трудових колективів та громадських організацій, жителів району різного віку. На чолі – прапороносці, за ними – юнацтво з портретами Героїв Радянського Союзу Iвана Коваля, Петра Вершигори, Iвана Солтиса, Федора Жарчинського та повного кавалера ордена Слави Iвана Крачевського. Поруч у строю – захисники Вітчизни різних поколінь та юнармійці з усіх шкіл. Прибули розділити радість визволення делегації з міст ПМР. Центральною вулицею колона попрямувала до меморіалу. На цьому шляху до неї приєдналися кам’янчани з квітами.

Біля Меморіалу Слави відбувся мітинг. Хронологію вигнання фашистських загарбників нагадав військовий комісар району Роман Васильєв. Немов ставлячи крапку в його розповіді, з динаміків пролунав голос легендарного диктора Левітана:

«Від Радянського інформбюро: наші війська з боями пройшли вперед і заволоділи районним центром Молдавської РСР – містом Кам’янка, а також зайняли більш ніж 20 населених пунктів».

Глава Кам’янської держадміністрації Володимир Бичков зазначив, що звільнення району і всього нашого краю навесні 1944-го було ще одним кроком до перемоги у Великій Вітчизняній. Він нагадав про те, що Радянська країна в роки війни пережила фашистський геноцид:

«У цих жорстоких умовах наш народ не тільки вижив, вистояв, а й переміг. Зберегти правду про війну, про всіх, хто бився та працював заради перемоги, буде кращою вдячністю нашим ветеранам-визволителям».

В урочистостях взяла участь делегація з Бендер. Голова міськради народних депутатів Юрій Кара щиро привітав жителів Кам’янщини зі знаменною датою.

Меморіал Слави у парку Вітгенштейна – це братська могила, в якій покояться останки 14 радянських воїнів, загиблих у боях за Кам’янку; довкола неї – плити з іменами понад 300 земляків, що не повернулися з фронту. Велична скульптура воїна з автоматом у руках немов береже спокій полеглих. Меморіалу – близько 55 років. На честь ювілею визволення краю від німецько-румунських окупантів його упорядковують коштом Фонду капвкладень.

Відремонтували та відновили окремі елементи меморіального комплексу, завершують заміну тротуарної плитки.

Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували пам’ять воїнів, полеглих під час звільнення краю від фашистських загарбників, усіх загиблих у роки окупації, земляків, що не повернулися з Великої Вітчизняної. Даниною пошани всім, хто кував перемогу в тилу і боровся в підпіллі, мужньо бився на фронті, стали гірлянди, вінки та квіти, які вдячні нащадки поклали до плит меморіалу. Немов відблиски Вічного вогню, палали поминальні свічки й лампадки.

Біля сценічного майданчика міського парку представники молодіжно-патріотичного руху «Спадкоємці перемог» організували для школярів урок мужності й виставку зброї.
Урочистості продовжилися на естраді. Лунали історії земляків, які воювали в роки Великої Вітчизняної, розповіді з фронтових листів, спогади ветеранів і про них самих, вірші про велич солдатського подвигу та всенародну пам’ять. Народний духовий оркестр і його солісти виконали пісні про війну та Велику Перемогу.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.