«Горять» на службі

17 квітня виповнилося 100 років протипожежній службі. Саме цього дня 1918 року В. І. Ленін підписав Декрет Ради народних комісарів «Про організацію державних заходів боротьби з вогнем», який відіграв значну роль у справі становлення та розвитку пожежної охорони нашої країни.

Дещо з історії

«Часті та спустошливі пожежі в дерев’яно-солом’яній Росії здавна є одним з найбільших народних лих, з якими можуть бути порівняні, за розміром завданої шкоди, хіба що тільки неврожаї та пияцтво» – так починалася «Пояснювальна записка Комісара у справах страхування» від 12 квітня 1918 року.

На Русі здавна існувала проблема запобігання пожежних лих. Спроби впорядкувати дії з запобігання та гасіння пожеж можна простежити з 1504 року. Тоді вийшло розпорядження Великого князя Іоанна Васильовича ІІІ, який пропонував обивателям у Москві дотримуватися необхідних правил пожежної безпеки. Загальний нагляд за містом був покладений на всіх обивателів. По околицях міста були встановлені особливі застави (решітки), де чергували сторожі – ґраткові прикажчики, – й по одному громадянину від дев’яти будинків.

Нарешті, на початку XIX століття були організовані професійні пожежні команди в обох столицях та інших великих містах імперії. З другої половини століття з’являються зачатки організації добровільних пожежних товариств.

Однак усі спроби впорядкування пожежної справи у країні були малопродуктивні. Рік у рік Росія вигоряла на сотні мільйонів і заново відбудовувалася через кожні 30 років, і жодна пожежа, жодне лихо не було уроком на майбутнє, не несло за собою нічого нового, застережливого. Всі діяли порізно, і кожне місто боролося з пожежами по-своєму, кожен гасив, як умів і тими засобами, які були напохваті. Професійні пожежні команди охороняли від пожеж тільки центр міста. На околицях великих міст та у провінції гасінням пожеж раніше займалося місцеве населення. Ентузіасти пожежної справи створювали добровільні пожежні дружини.

Наприкінці XIX століття з’явилася організація, покликана впорядкувати пожежну справу в країні: Сполучене (з 1898 Імператорське) Російське пожежне товариство (ІРПТ). ІРПТ об’єднало під своєю егідою всі пожежні імперії. Товариство вело широку діяльність з поліпшення протипожежних заходів у Росії. Протягом двох десятків років на з’їздах пожежників порушувалися питання про необхідність створення центрального урядового органу, що регулює роботу пожежної та страхової справи у країні.

Після революції 1917 року ІРПТ трансформувалося у Всеросійське пожежне товариство, яке передало в Раду народного господарства, а також в інші органи радянської влади записки про потребу через загальну розруху взятися за посилення боротьби з пожежами в містах і сільських місцевостях республіки. У результаті цих зусиль був заснований Комісаріат у справах страхування та боротьби з вогнем. 17 квітня 1918 року затверджено Декрет «Про організацію державних заходів боротьби з вогнем», який став епохальним документом в історії російської пожежної охорони. На багато років він був визначальним документом, який окреслив основні напрямки розвитку пожежної охорони країни.

З літопису Рибницької пожежної охорони

Її історія почалася наприкінці 1944 року, коли після визволення міста Рибниці від німецько-румунських загарбників було відновлено пожежне депо. Пожежна команда НКВС була створена на початку 1946 року. У квітні 1946 року НКВС був перетворений у МВС. У команді нараховувалося 50 чоловік, більше половини від загальної кількості становили жінки. Команда розташовувалася на вулиці Войнова на березі річки Дністер. Стара будівля пожежної команди було одноповерховою. Команда розташовувалася у дворі, де також були склади для фуражу, скирти сіна, соломи, стайня для коней. Наприкінці 1957 року пожежна команда одержала автомобіль ЗІС-5. Автомобіль був критим, з дерев’яною кабіною. Згодом надійшов пожежний автомобіль ПМГ-19 на базі ГАЗ-51.

1958 року міська пожежна команда була переведена в іншу будівлю, на вулиці Кірова. На той момент працювали три варти. Черговий караул складався з 10 чоловік: начальника варти, водія, телефоніста і 7 бійців.

1991 року особовий склад ВВПО-2 з охорони міста Рибниці, СВПЧ-13, ВПЧ-12 на загальних зборах ухвалили рішення про перехід під юрисдикцію ПМР. 31 жовтня 1991 року Указом Голови ПМРСР ВВПО-2 прийнято під юрисдикцію ПМРСР.

Окремий пожежний пост СВПЧ-3 ВВПО-1 з охорони трикотажно-білизняної фабрики міста Рибниці було створено 1992 року, а 2 листопада цього ж року у ВВПО-1 організована чергова служба пожежогасіння 3-го розряду.

Указом Президента ПМР ВПЧ-5 з охорони ММЗ реорганізована 1993 року в СВПЧ-5 з охорони міста Рибниці.

Служба муніципальної пожежної охорони на базі ВВПО-1, до складу якої увійшли окремі пожежні пости сіл Бутучани та Воронків (по 9 чоловік), була утворена 2003 року.

Завдяки тому, що окремі пожежні пости розташовані в безпосередній близькості від місця виникнення пожежі, мешканці далеких сіл дістають своєчасну допомогу в гасінні осередків загоряння. На рахунку сільських пожежників – десятки погашених пожеж. 2012 року ВВПО-1 був реорганізований – його правонаступником стала СВПЧ-3 з охорони міста Рибниця.

Указом Президента ПМР 2015 року СВПЧ-5 з охорони міста Рибниці реорганізована у ВВПО з охорони Промислової зони міста Рибниці та перепідпорядкована СВПЧ-3 з охорони міста Рибниці.

За період становлення й розвитку пожежної охорони Рибниці  багато подій відбулося, але залишилося одне: вірність  республіці й надійна охорона міста та захист здоров’я і життя його жителів.

Для успішної боротьби з пожежами в сучасних умовах потрібно мати сучасну техніку, ПТВ та інше обладнання. У цьому напрямку, за активної участі керівництва Молдавського металургійного заводу, придбавають пожежну техніку, обладнання, бойовий одяг. Найновіший пожежний автомобіль у ПМР придбаний Молдавським металургійним заводом для частини. Велику увагу керівництво ММЗ приділяє автоматичним системам запобігання і гасіння пожеж.

Сьогодення СВПЧ-3

Пожежна служба є однією з найнебезпечніших. Про будні тих, хто «горить» на службі, у день професійного свята розповів заступник начальника зі служби та бойової підготовки майор внутрішньої служби Ігор Морар: «Служба пожежників прирівняна до бойової, тому й називають структурні підрозділи самостійними воєнізованими пожежними частинами. Такий підхід дозволяє швидко й ефективно реагувати на загоряння, підтримує особовий склад на високому професійному рівні. За штатним розкладом у нашому підрозділі служать 117 осіб. З них 99 – атестовані, 18 – вільнонаймані, 26 – офіцери, 68 – рядові та молодший склад. Сподіваємося, що незабаром буде відновлено ще один пост – з охорони ММЗ. Нині ведуться переговори. У результаті з’явиться додаткових 20 робочих місць.

Нині служити до нас приходять після навчання в ТЮІ – таких у нас шестеро. Семеро є студентами-заочниками Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка і навчаються за спеціальністю «Техносферна безпека (Пожежна безпека)». Курси підвищення кваліфікації проходять при ТЮІ, а для офіцерського складу двічі на рік організовують курси в освітньому центрі МВС.

 Проте мало хто приходить сюди підготовленим спеціалістом. Багато значить фізична підготовка співробітників. Молодь проходить стажування безпосередньо у підрозділах пожежної охорони. У середньому на професійну підготовку потрібно близько року. Важливою складовою підготовки є психологічне налаштування, готовність постійно над собою працювати. Адже специфікою служби є підвищене навантаження – фізичне і нервове.

2017 року в місті та районі зареєстровано 75 пожеж, внаслідок яких загинуло 6 осіб. Цього року пожеж із загибеллю зареєстровано не було. Та усі ми пам’ятаємо трагедії великого масштабу: у пермському клубі «Хромая лошадь» загинуло 156 осіб, і зовсім недавно 60 людей загинуло у торгово-розважальному центрі «Зимняя вишня». Так, після трагедії в Кемерово Президент Вадим Красносельський доручив провести планові перевірки по всій республіці. У результаті роботу багатьох установ культури, приватних установ було призупинено. У Рибниці, зокрема, було виявлено 29 порушень, припинено експлуатацію 8 об’єктів (ресторан «GRAND», кафе «Трактир», «Ла бунел», «Пегас», комп’ютерний офіс у торговому центрі «Континент», спортивний центр «Sport Life»), подано 58 попереджень, складено 54 протоколи. Головні порушення – відсутність запасного виходу та наявність горючих матеріалів, які здатні легко займатися, в оздобленні стін. Після опломбування установ власники, які цілком адекватно на все реагують, повинні усунути порушення, після чого ми проведемо повторну перевірку. Деякі приміщення уже готові до неї.

Зі свого боку ми проводимо комплекс профілактичних заходів, як-от: інструктажі, лекції, тематичні конкурси творів, малюнків серед школярів, навчальні тренування з евакуації у середніх та дошкільних освітніх закладах.

У літній період працюємо з землевласниками, оскільки частими є випадки загоряння сухостою та стерні. А для запобігання цьому потрібно проводити оборювання полів.

Про причини пожеж та їх тушіння можна говорити багато. Може статися все, звичайно, але максимально зменшити кількість трагедій під силу відповідальним громадянам. Тому закликаю всіх бути дуже уважними та організованими у своїй повсякденній діяльності. А в разі потреби служба 101 завжди прийде на допомогу».

Святкування ювілею

Урочистий захід, приурочений до 100-річчя протипожежної служби та Дня працівника пожежної охорони, відбувся у міському Палаці культури.

З професійним святом представників вогняної професії привітав глава державної адміністрації В’ячеслав Фролов: «За вашими пронизаними нібито романтикою днями стоять суворі будні. У вашому житті завжди є місце подвигу. Безумовно, ви завжди стоїте на варті інтересів держави, захищаючи головне багатство громадян – здоров’я і життя. За столітній термін радянська протипожежна служба набула навичок та досвіду, їх ветерани й передають молодим поколінням співробітників, які загартували свій характер у роки становлення Придністровської Молдавської Республіки, й тепер показують приклад молодому поколінню».

Голова міськрайради Вадим Лозовський також звернувся до працівників пожежної охорони з побажаннями міцного здоров’я, благополуччя і спокійних чергувань.

За успіхи у службі співробітників пожежної служби відзначили державними та відомчими нагородами. Так, начальник самостійної воєнізованої пожежної частини №3 з охорони міста Рибниці Сергій Власюк нагороджений медаллю «За бездоганну службу» I ступеня. Серед нагороджених також співробітники СВПЧ-3 В’ячеслав Кабанець, Інна Кирстя, Юрій Разумович, Денис Грищук, Олександр Чупрун, Володимир Пантаз.

Серед почесних гостей урочистостей були начальник Управління пожежної охорони ДУзНС МВС ПМР Валерій Бурикін, заступник глави держадміністрації Юрій Молдовський, керівники силових структур, муніципальних підприємств і установ.

Також на святі були присутні учні шкіл міста, серед них – Влад та Іван Морарі, семикласник та п’ятикласник. Цього дня вони особливо пишалися своїм батьком Ігорем, який першу свою пожежу загасив 17 років тому. Синам є на кого рівнятися!

 Для учнівської аудиторії був продемонстрований відеоролик про становлення і будні служби пожежної охорони, також було оголошено результати конкурсу малюнка, який був проведений за підтримки Рибницького відділення партії «Обновление». Усім учасникам вручили сертифікати, а переможцям –дипломи та подарунки.

По завершенні урочистої частини до уваги глядачів був представлений святковий концерт.

Переважна більшість вогнеборців зустріла своє професійне свято на робочому місці. Тож побажаймо всім їм міцного здоров’я та менше причин для екстреної перевірки на готовність.

Максим   ГАЛЬЧУК.