Читати – це мудро, читати – це модно!

Там, де звичайно панує тиша, цього дня шуміти дозволили. Привід особливий – Придністров’я оповили бібліосутінки. Республіканська акція під такою чарівно-таємничою назвою – «Библиосумерки» – відбулася вже вдруге і має всі підстави стати традиційною.

Захід відбувався під єдиною темою: «Бібліотека – територія рівних можливостей», оскільки 2018 рік у Придністров’ї оголошено Роком рівних можливостей. Таке рішення ухвалено з метою привернути увагу громадян та держави до проблем осіб з обмеженими можливостями життєдіяльності та для забезпечення їх успішної інтеграції в суспільство в рамках створення доступного середовища, тож особливу увагу працівники бібліотеки приділили дітям з особливостями розвитку.

Не залишилися осторонь і бібліотеки міста Рибниці. В арсеналі бібліотекарів для дітей та юнацтва є чимало нових методів, технологій і стратегій читання, які допомагають у роботі з цією категорією користувачів.

Проведення бібліотечних заходів із залученням дітей МОЗ «Рибницька спеціальна корекційна школа – дитячий садок» стало актом солідарності з тими, хто не бачить усіх барв навколишнього світу, обмежений у сприйнятті його багатогранності. Надати допомогу у вирішенні проблем дозвілля, стати місцем відпочинку та міжособистісного спілкування вважають за свій обов’язок працівники публічних бібліотек.

«Учні корекційної школи міста є нашими активними читачами. Вони такі допитливі, розумні, виховані. З ними працювати – велике задоволення. Ці юні дослідники приходять не тільки взяти якусь книжку, вони люблять поспілкуватися з нами, розказати, що прочитали, висловити свої емоції, ставлять багато запитань. Це наші найулюбленіші відвідувачі», – поділилася бібліотекар Центральної дитячої бібліотеки Ірина Медведєва.

Книга, художнє слово благотворно впливають на людину і, за певних умов, здатні викликати в її душі складні психологічні зміни. Бібліотека може стати тим середовищем, в якому люди з обмеженими можливостями життєдіяльності будуть почуватися вільними, не боячись зробити щось не так. Уся робота бібліотеки має сприяти створенню образу «Затишного будинку», а з іншого боку – комфортне середовище має допомогти інвалідам адаптуватися в сучасному соціально-культурному середовищі.

Саме реалізацію всіх цих завдань і можна було спостерігати під час веселого дитячого свята, яке розпочалося ще на порозі Центральної дитячої бібліотеки міста Рибниці. Завдяки веселому флешмобу діти зловили хвилю веселого настрою і, після привітання учасників заходу, організаторів, спонсорів та гостей свята, поринули у казковий світ книг.

Цього вечора юні читачі були зайняті на різних творчих майданчиках: відгадували загадки, відповідали на запитання вікторини, складали пазли з казковими сюжетами у куточку «Ігротерапії», дивилися лялькову виставу. Разом  з казковими персонажами – Шапокляк та її друзями, Білосніжкою та гномами – співали й танцювали. Сумно не було нікому, адже працівники та вихованці гуртків Палацу культури, Центру дитячої та юнацької творчості підготували для гостей різні конкурси та майстер-класи. Дівчаткам юні майстрині заплітали чарівні косички, юні художники створювали свої шедеври на асфальті, охочі могли влаштувати фотосесію на тлі літературних тантамаресок. Усіх вабила і безпрограшна лотерея. Переможці всіх конкурсів могли вибрати собі приз – книжку з полиці.

Завершилося свято запуском повітряних кульок-побажань «Віват, бібліотеко!» та флешмобом. Не обійшлося і без дипломів найактивнішим читачам – учасникам акції, учням МОЗ «Рибницька спеціальна корекційна школа – дитячий садок», та солодких подарунків усім дітям від спонсорів: депутатів Верховної Ради Андрія Сафонова, Василя Куницького та Якова Галака, керівника Рибницького відділення республіканської партії «Обновление» Наталі Мамалиги.

Сутінки згущалися, проте розходитись нікому не хотілося. «Дійсно, захід під девізом «Читати – це мудро, читати – це модно» зібрав тут модних і мудрих наших діточок. Вони  були єдиним дружним колективом, який об’єднали любов до читання, знання літературних творів і бажання показати ці знання. Різниці між ними ніхто не помітив, тому що її немає. Усі вони – рівні!» – висловила свою думку мама дівчинки Тетянки, яка подружилася під час заходу з дітьми з корекційної школи.

Влад   ПЕТРОВ.