Танець – таємниця, що криється в музиці

У дні шкільних весняних канікул у Палаці Республіки відбувся ХI республіканський конкурс «Юний танцюрист Придністров’я».


Можна позаздрити глядачам, які стали свідками невимовно прекрасного дійства. Вони зачаровано спостерігали за різновіковими групами й окремими виконавцями, які проявляли чудеса хореографії, розкриваючи за допомогою швидких сучасних «механічних» рухів та витончених класичних «па» таємницю, що криється в музиці.

Яскраве розкішне вбрання, пишні бальні сукні, оригінальна хореографія, дитяча жвавість і запал – усім цим рясніла сцена Палацу Республіки. Цього року виявили свою майстерність і талант близько 600 дітей віком від 7 до 15 років із 10 дитячих шкіл мистецтв з усіх міст і районів республіки.

Танцювальний марафон щорічно організовується під патронажем Держслужби з культури та історичної спадщини, очільниця якої Марія Кирмиз привітала учасників із початком змагань.
Фінальній події передували тури, проведені в школах республіки. На них визначили переможців, а найкращих удостоїли права відстоювати честь своїх шкіл на республіканському рівні. Канікули – це саме той час, коли можна проводити будь-які заходи для учнів, не порушуючи навчальний процес у школах.

Програма конкурсу передбачала шість номінацій: класичний, народно-сценічний, стилізований народний, бальний, сюжетний та сучасний танці. Крім сольних і дуетних номерів, виконувалися також постановки малих форм та ансамблів.

За словами головного спеціаліста Державної служби з культури та історичної спадщини Галини Бєлоглазової, малі форми налічують від одного до п’яти осіб, ансамблі – 5–12, іноді до 20 виконавців.

Переможців визначало компетентне журі. У його складі – професіонали в галузі хореогра-фічного мистецтва, зокрема – балетмейстер Придністровського державного театру ім. Н. С. Аронецької Ольга Якимченко, керівник танцювального центру «Експресія» Світлана Касьянова, соліст Придністровського державного ансамблю танцю та народної музики «Виорика» Олександр Черній.

Голова журі, заслужений працівник культури ПМР, завідувач кафедри, доцент Придністровського державного інституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна Неллі Постіва поділилася своїми враженнями від побаченого:

«Щороку ми спостерігаємо за появою нових цікавих композицій, хореографічних постановок. Це є свідченням того, що педагоги республіки працюють, вдосконалюються, поповнюють репертуар і розширюють знання своїх учнів, які навчаються на хореографічних відділеннях шкіл мистецтв».

Фахівець розповіла, що загалом динаміка розвитку хореографії досить помітна. Керівники самодіяльних колективів працюють в одному напрямку, в школах мистецтв завдання педагогів складніше. Вони повинні залучати дітей та юнацтво до культурного процесу через інтернаціональну мову танцю, підготувати вихованців, наповнити відповідними знаннями своїх підопічних, щоб вони повною мірою розкрили себе під час таких змагань на конкурсах.

«Так підбиваються підсумки творчої праці керівників хореографічних відділень шкіл мистецтв республіки. Нам, хто працює в журі, приємно відзначити високий рівень виконавської майстерності. Є дуже талановиті діти, а також юнаки та дівчата. Їх очікують нагороди. Звичайно, переможці отримають кубки», – розповіла Неллі Миколаївна.

Надзвичайно цікаво стежити за виконавцями: кожен епізод, що розвивається на сцені, захоп-
лює з першої хвилини. Учасники різних вікових груп вражають своїм умінням, талантом, нестримним бажанням розкритися в круговерті танцю.

Молдавські й українські, російські й гагаузькі, іспанські й циганські, болгарські та грецькі, повільно-ліричні й ритмічні… Ведучі не оголошували ні імен учасників, ні найменування освітніх установ, які вони представляли. Називали тільки номінацію, вік виконавців і танець. Члени журі відзначали кожен номер виступу балами від одного до десяти. За словами Неллі Постівої, глибоке враження справили «Іспанський танець», болеро з балету Л. Мінкуса «Дон Кіхот». У номінації «Класичний танець» діти 10–12 років показали ніжну композицію «Мелодія дощу». Всі виступи були емоційно забарвлені, виразні, виконувалися граціозно, зі знанням означеної теми.
Загалом конкурсанти завоювали 16 перших місць, 36 других та 9 третіх. Свято танцю завершилося врученням нагород переможцям.


Марія БІЛОЦЬКА.

Фото автора.