Душа її завжди на злеті

Саме такого висновку дійшли всі, хто був присутній на презентації другої збірки віршів «Поезія душі» придністровської поетеси, вчительки української мови та літератури Маякської середньої школи Анастасії Спориш.


Серед друзів-однодумців, що прийшли привітати свою колегу, можна було побачити практично всіх, хто безпосередньо має причетність до «народження» нового видання: укладачів, консультантів, рецензентів, коректорів. Ці люди відомі в освітянському середовищі, вчителі української мови та літератури українськомовних навчальних закладів: Мар’яна Сирбу, Iрина Бронич, Ксенія Постова, Iраїда Корній, Любов Думітрашко та директор Бендерської української гімназії імені І. П. Котляревського Валентина Боднар, яка вела презентацію.

«І знову настала весна, і знову народилася, вже друга, збірка віршів нашої шановної Анастасії Василівни. Перша її невелика книжечка «Вірші й пісня все розкажуть» вмістила поетичні рядки, написані душею, чистим серцем. Вони відрізняються простотою, щирістю і тому легко запам’ятовуються нашими учнями та молоддю. Я щасливий, що зміг допомогти авторові, посприяв у виданні цього чудового збірника. Дякую Вам, Анастасіє Василівно, за Вашу працю і бажаю нових злетів», – сказав, віншуючи героїню урочистої події, голова республіканської громадської організації «Укрпросвіта» ім. Т. Г. Шевченка Володимир Боднар.

У словах вітання поетеси Олени Знагован відчувалася справжня щирість з якою вона давала оцінку творчості своєї колеги по перу:

 «Те тепло душі, та велика любов і непідробне одкровення, властиві авторці, яка ніби «оголяє» душу перед читачами, ріднить нас, спонукає до подальшого творення, до написання все нових рядків, які виникають із натхнення, що з’являється невідомо звідки».

Приємною новиною поділилася з присутніми ще одна поетеса – Наталя Самоній. Член Тираспольського літоб’єднання «Взаємність», лауреат конкурсу «Поетичне Придністров’я» повідомила, що разом з іншими колегами підготувала необхідні документи для прийому Анастасії Спориш кандидатом у члени Спілки письменників Придністров’я.

Поети не шкодують добрих слів, коли йдеться про їхніх колег. Це відчувалося у виступі члена Спілки письменників Придністров’я Надії Делімарської, яка назвала вірші Анастасії Василівни
«…сонячними, добрими, такими, що вражають». Авторка численних поетичних творів вважає, що натхнення служить творчим началом для народження віршів. У поета є образ, який торкається душевних струн і загострює уяву. Саме тому народжуються такі самобутні, яскраві твори, що запам’ятовуються, і не залишають місця для байдужості.

Надія Євгенівна написала відповідну рекомендацію, яка додається до переліку документів на прийняття Анастасії Спориш до поетичного грона нашої республіки.

Винуватицю події колеги називали прекрасною дружиною і мамою, чудовою людиною, доброю, порядною, яка пише талановито, з любов’ю та ніжністю до свого роду і всього придністровського народу. Твори поетеси вивчають у школах на уроках української літератури. За тематикою вони патріотичні та ліричні. Поезії, написані українською мовою, вчать учнів любити свою сім’ю, край, в якому народився і живеш, вмінню дорожити дружбою і любити близьких.

Володимир Лукич Боднар нагадав, що в республіці вже кілька років поспіль плідно діє проект «Купуй придністровське!». Як людина державницького складу розуму, він запропонував, щоб друкувалася і розповсюджувалася література мовами народів нашого краю в рамках аналогічного проекту, тільки під гаслом «Читай придністровську книгу!».

Презентація нової збірки Анастасії Спориш відбулася. Отже, свято української поезії триватиме. Ми маємо подбати, щоб слово українське дійшло до кожного, хто любить і вивчає одну з офіційних мов нашої республіки.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото автора.