Картина як віддзеркалення безмежного світу

У Тираспольській картинній галереї урочисто відкрили персональну виставку відмінного працівника культури ПМР, члена Міжнародної Асоціації працівників культури й мистецтва, кандидата філософських наук Маргарити Корсак. Експозиція складається з більш ніж 90 картин, виконаних в акварельній та графічній техніці.


Художниця народилася і здобула вищу освіту в Одеській області. У Придністров’ї вона живе 15 років і за цей час встигла полюбити красу нашого краю – від півдня до півночі республіки. В її картинах визначні та мальовничі місця нашої республіки буквально сяють в акварельних фарбах, а в чорно-білій графіці вони передають глибокі філософські задуми автора.

Маргарита Корсак розвивається і веде активну діяльність одночасно в кількох напрямках. Вона є автором понад 50 наукових праць із проблем сучасної культури, філософії, архітектури та образотворчого мистецтва. Талановитий майстер активно залучається до участі в республіканських і міжнародних наукових конференціях і тематичних семінарах. Нині вона – доцент кафедри «Архітектура і дизайн» БПФ ПДУ ім. Т. Г. Шевченка та викладач вищої кваліфікаційної категорії Бендерської дитячої художньої школи.

На відкритті виставки були присутні представники творчих спілок, почесні гості, колеги, друзі, учні та шанувальники живопису. З привітальним словом виступила директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук:

■ «Кожна робота художниці – це окремий філософський світ, в якому переплітаються роздуми й спогади, швидкоплинні враження і незабутні зустрічі».

Вона також зазначила, що позитивний світ, створений митцем, надихає, додає сил та покращує настрій, що особливо необхідно навесні.

До п’ятої персональної виставки М. Корсак увійшли полотна дещо незвичайні не тільки за своїм змістом, а й за технікою виконання. Глядачі мають можливість помилуватися яскравим світом природи, квітами, побутовими предметами, натюрмортами та портретами. Головна тематика вернісажу віддзеркалює динамічність і плинність нашого світу, проте більш глибоко з точки зору психології, філософії та теорії культури.

■ «Наша свідомість являє собою безперервний потік, в якому паралельно співіснують минуле, сьогодення і майбутнє. Саме тут спалахують творчі задуми під дією швидкоплинних вражень повсякденного життя. Цей потік ніколи не зупиняється, уособлюючи наше життя, його цілісність і динаміку», – пояснила майстриня.

Художниця вважає, що акварелі за природою властива особлива естетика, легкість, витонченість; вона втілює в собі плинність, хиткість, мінливість. Графічні роботи відображають певний життєвий етап художниці, роздуми про свою долю, про долю інших людей, про духовні цінності й закони світобудови.

Зі словами подяки до автора та гостей звернувся Сергій Панов. Він висловив захоплення яскравим і різноплановим стилем в образотворчому мистецтві, а також дякував за можливість спостерігати творчий зліт молодого майстра, особливі філософські ідеї в живописі. Керівник організації побажав художниці натхнення, здоров’я та найшвидшої зустрічі з автором уже як членом Спілки художників.

Художниця подякувала гостям і колегам за підтримку та сприяння у створенні виставки.

■ «Представлені картини – візуально зафіксовані частинки свідомості, які змінюються кожної миті нашого ритмічного життя», – завершила вона.

Вернісаж викликав неабияку зацікавленість у присутніх, адже кожен твір виконаний з теплотою та неповторністю. Публіка дістала незабутнє естетичне задоволення, чудову можливість насолодитися сучасним мистецтвом. Майстрині дарували квіти, висловлювали подяку та фотографували її полотна.

Ознайомитися з чудовими роботами Маргарити Корсак можна до 21 квітня.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.