На Благовіщення пташка гнізда не в’є, дівка коси не плете

Це велике православне свято християни відзначають 7 квітня в пам’ять про подію, коли архангел Гавриїл сповістив Діві Марії радісну звістку про майбутнє народження нею Спасителя світу.


Про походження цього великого церковного свята можна дізнатися в Євангелії від Луки.

Вірянам рекомендують у день Благовіщення Пресвятої Богородиці відкласти всі свої справи, йти до храму і молитися. В Україні дуже шанували це свято і забороняли цього дня будь-що робити. Наші предки казали, що навіть птиця цього дня свого гнізда не в’є. Щоб не обтяжувати себе працею в це світле й радісне свято, українці зазвичай готували до столу просту й легку їжу.

Загалом Благовіщення поєднало язичницькі традиції з християнським світом. Його ще називають «третьою зустріччю весни», тобто остаточною перемогою весни над зимою. Відтепер благословенна Богом земля готова до сівби та майбутніх урожаїв. Працювати ж на ній цього дня суворо заборонялося.

Також не можна було на Благовіщення шити, в’язати й плести, вважалося, що нитки можна переплутати й залучити в дім розлуку, сварки та чвари. У Благовіщення не можна нічого віддавати з дому, особливо позичати кому-небудь гроші, оскільки так можна віддати своє здоров’я й добробут. Також цього дня не можна було стригтися й навіть зачісувати волосся. Люди думали, що цим можна «заплутати» свою долю.

У Благовіщення не можна засвічувати свічки та лампи для освітлення будинку, щоб не пропустити світло Ангела.

На Благовіщення не висівали насіння, остерігалися, що не буде врожаю.

З Благовіщення починалася весна і сільськогосподарський рік. З цим святом пов’язували й низку прикмет. Якщо на Благовіщення сніг і морозно, то весна буде пізньою і недружною, а холоди можуть протриматися до травня. Якщо напередодні Благовіщення ніч тепла, то весна буде рання і дружна. Якщо вранці на Благовіщення ясно і сонячно – рік буде вдалим і врожайним. Якщо на Благовіщення піде дощ, літо буде посушливим.

ЦІКАВО ЗНАТИ!

У Вірменії 7 квітня відзначають свято материнства і краси. Воно пов’язане з християнським Благовіщення Пресвятої Богородиці й присвячене сімейним цінностям, звеличенню материнства і краси. Вважається, що свято на честь матерів відзначалося у Вірменії в день Благовіщення Пресвятої Богородиці споконвіку. У вірменських церквах традиційно здійснювати обряд благословення матерів, зокрема майбутніх (вагітних).

Свято материнства і краси у Вірменії поряд з Міжнародним жіночим днем є улюбленим у країні жіночим святом, однак не оголошене неробочим днем і офіційним державним святом. Проте чоловіки зазвичай радують своїх матерів, дружин, сестер і дочок подарунками. Зазначимо, що після розпаду СРСР у Вірменії спочатку хотіли відмовитися від святкування 8 березня і залишити лише свято материнства і краси. Однак під тиском громадськості парламент країни все ж ухвалив відповідну поправку до Закону «Про свята і пам’ятні дати» й Міжнародний жіночий день залишився державним святом.

Тепер у вірменському календарі є два офіційних свята, коли вшановують прекрасну половину людства: Міжнародний жіночий день (8 березня), що є неробочим днем, а також День материнства і краси (7 квітня), коли чоловіки роблять подарунки своїм матерям, дружинам, сестрам, коханим і подругам.


Антоніна ПАЛАМАРЧУК.

Фото: peakpx.com.