КВIТЕНЬ з водою – ТРАВЕНЬ з травою

Середина весни – період активних робіт для городників і садівників. Світловий день став довшим, температура повітря досить висока, ґрунт також прогрівається, тому на ділянці стає все більше роботи.


7 КВIТНЯ – під знаком Риб можна пересаджувати розсаду, поливати рослини та розпушувати після цього землю. Якщо весна суха, поливайте не тільки розсаду та кімнатні рослини, а й дерева та кущі. Важливо в цей період не заливати рослини, щоб не викликати загнивання коренів.

8 КВIТНЯ – Новий Місяць, та ще й у знаку Овна. Це не найкращий час для активної роботи на ділянці. Не варто також поливати та підживлювати культурні рослини.

Якщо випав ясний теплий день, можна зайнятися ділянками, де ще нічого не росте. Грядки слід перекопати та розрівняти землю. Якщо починають проростати бур’яни, видаліть їх, щоб максимально підготувати площу до посадок чи посівів.

9 КВIТНЯ можна продовжити ті ж роботи, що й днем раніше, оскільки Місяць все ще в Овні. Якщо дощить або на вулиці дуже холодно, можна також відпочити. Наберіться сил, адже сезон тільки починається.

Настав час зняти укриття з кущів троянд і винограду, однак знімайте його поступово, щоб рослини звикали до свіжого повітря. Слідкуйте, щоб під час процесу не пошкодити лози винограду.

10 КВIТНЯ – знову можна повертатися до посівів культур, адже Місяць переходить у знак Тельця, який вважається досить родючим, особливо щодо багаторічних культур. Продовжуйте саджати плодові дерева, такі рослини будуть добре рости, укорінюватися, даватимуть плоди довгі роки.

11 КВIТНЯ – сприятливий час для зрошування: поливайте як нові саджанці, так і рослини, що вже ростуть у саду чи на грядках. Проведіть підживлення азотовмісними добривами, бо саме тепер азот потрібен рослинам. Це можуть бути як мінеральні, так і органічні добрива.

12 КВIТНЯ – у Близнюках (саме в цей знак переходить Місяць) не рекомендується сіяти багато овочевих культур. Краще обрати декоративні ампельні або в’юнкі рослини. Вони невибагливі до ґрунту, швидко ростуть, а ще їх існує велика різноманітність, тому кожен зможе підібрати щось гарне саме для себе.

Наприклад, настурцію та іпомею можна сіяти одразу у відкритий ґрунт. Поливати рослини тепер небажано. Проріджуйте густі сходи, розпушуйте міжряддя, видаляйте бур’яни.

13 КВIТНЯ – Місяць усе ще у знаку Близнюків, тому займайтеся розпочатими справами. Упорядковуйте територію, посійте квіти та листяні декоративні в’юнкі рослини.

Часто багаторічні квіти восени залишають з відмерлою наземною частиною. Час її обрізати, щоб дати можливість розвинутися новим паросткам. Якщо в теплиці чи під тимчасовим укриттям якісь культури дали сходи, прорідіть їх та підгорніть.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: pexels.com.