За роботою – на ярмарок вакансій

Як службі зайнятості населення у максимально стислий час працевлаштувати тих, хто шукає роботу? Найефективніший спосіб – організувати ярмарок вакансій. Він дасть змогу роботодавцям познайомитися з великою кількістю претендентів, а найкращих запросити до себе. І, навпаки, максимально великій кількості осіб, які хочуть працевлаштуватися в найкоротші терміни, не витрачаючи часу на поїздки по підприємствах і організаціях, ознайомитися з вакансіями, які їх цікавлять.


Днями в міському клубі «Ветеран» відбувся черговий ярмарок вакансій. Для Центру соціального страхування та соціального захисту м. Тирасполя (Центр) така практика стала традиційною. У межах ярмарку представники понад 20 підприємств та організацій міста і республіки запропонували потенціальним працівникам більш ніж 1 300 вакансій. Серед роботодавців були ДУП «Водопостачання та водовідведення», Будинок-інтернат для людей похилого віку та інвалідів м. Тирасполя, ДУП «Дністеренерго», ЗАТ «Завод ДБК», ДУП «Єдині розподільні електричні мережі», ТОВ ТВФ «Интерцентр-Люкс», ЗАТ «Молдавська ДРЕС», ДУ «Придністровський НДІ сільського господарства», ДУ «Республіканський спеціалізований будинок дитини», МУП «Тираслифт», ДОЗ «Тираспольське Суворовське військове училище», УВН-2 МЮ, ЗАТ «Тиротекс», ВАТ «Тирнистром», МДУП «Тирастеплоэнерго», ДУ «Республіканський центр матері та дитини», ДУП «Слободзейське ДЕБУ», ДУ «Тираспольський психоневрологічний будинок-інтернат», ВАТ «Тираспольський цегельний завод» та Інформаційно-правовий центр.

Городянам, які прийшли на ярмарок, надали вичерпну інформацію про наявність вільних робочих місць (вакантних посад), а також про можливість професійної підготовки з робітничих спеціальностей, перенавчання та підвищення кваліфікації. У межах ярмарку були організовані зустрічі зі спеціалістами кадрових служб підприємств та організацій, які мають гостру потребу в новій робочій силі.

Відвідувачі спілкувалися з роботодавцями, обговорювали вакансії, що їх зацікавили, діставали консультації фахівців служби зайнятості, знайомилися з інформацією про можливість освоєння потрібних професій, про підвищення кваліфікації та перенавчання. Багато з тих, хто прийшов цього дня на співбесіду, обрали текстильну компанію «Тиротекс», де здійснюють підготовку нових спеціалістів, а під час навчання платять «учнівську» зарплату.

Заступник директора Центру Марина Ярова розповіла:

«Наш Центр проводить такі ярмарки вже багато років раз на квартал. Вони покликані допомогти, з одного боку – роботодавцям, які шукають працівників, з іншого – громадянам, які шукають роботу. Ярмарок робочих місць – реальний спосіб забезпечити трудову зайнятість. Ми намагаємося кожному допомогти. Враховуємо при цьому стан здоров’я, даємо рекомендації, допомагаємо оформити документи».

Відвідувачі поділилися враженнями від організації та пропозицій ярмарку.

«Тут дуже зручно шукати роботу. В одному місці збираються представники різних підприємств, організацій та установ, – поділилася враженнями 25-річна тираспольчанка Анастасія Трофимова. – І кожен із претендентів може бути впевнений, що не зіткнеться з фірмами-одноденками чи банальними обманщиками. На ярмарку можна ознайомитися з інформацією на стендах, дізнатися, яка робота пропонується, поспілкуватися з представниками роботодавців, заповнити анкету та інші документи, якщо якась вакансія зацікавила. Рік тому я в такий спосіб знайшла роботу, а сьогодні привела подругу, в якої закінчується декретна відпустка».

 

 «Роботодавці не просто так приходять сюди: вони шукають «свіжі голови» для своїх компаній, студентів чи випускників, які не маючи досвіду працювали б за невелику зарплату, але при цьому внесли б нові ідеї в розвиток бізнесу. Нехай за формою біржа праці досить архаїчна, але це дуже ефективний шанс знайти роботу, особливо якщо ви є фахівцем вузького профілю», – зазначив тридцятирічний Олег.

Ярмарок вакансій відвідали 182 особи, 10 з яких зареєстровані як претенденти на роботу, вісьмом громадянам надали професійну консультацію, а чотирьом – практичну допомогу в складанні та розміщенні резюме.

Цього дня 28 осіб були запрошені на додаткову консультацію для працевлаштування. За результатами співбесіди з роботодавцями чотирьох тираспольчан направили на медичний огляд з метою подальшого працевлаштування.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.