Важлива складова діяльності козаків

У столичній школі № 12 працює пересувна виставка «Козацтво на варті кордонів Вітчизни». Вона підготовлена Російською державною бібліотекою й експонується за підтримки представництва Росспівробітництва в Молдові.


За словами начальника духовно-морального відділу Чорноморського козацького війська (ЧКВ) Олега Куруча, історія Росії нерозривно пов’язана з козацтвом. Вільні воїни степових околиць Русі, що захищали її від набігів кочівників, зробили свій внесок у створення російської держави.

«Характер козаків загартовувався в Дикому Полі, їхні поселення засновувалися на найнебезпечніших рубежах країни. За таких умов багато в чому визначалися спосіб життя та побут козацтва. Воно не лише надійно охороняло кордони держави, а й стало першим цивілізатором багатьох неосвоєних регіонів. Слава російської зброї та козацька доблесть нероздільні. Послужили козаки Батьківщині й на дипломатичній ниві: вони були першими посередниками міжнародних відносин Русі з країнами Сходу», – пояснив представник ЧКВ.

Герої експонованої виставки – це відомі представники козацтва, які присвятили себе захисту Батьківщини в різні історичні епохи Росії. Найбільш відомими з-поміж них є Семен Дежньов, Єрмак Тимофєєв, Володимир Атласов, Матвій Платов, Костянтин Недорубов та інші уславлені особи.

Олег Куруч зазначив, що бойові вміння козацтва повною мірою розкрилися в період Вітчизняної війни 1812 року і закордонного походу російської армії (1813-1814 рр.), внаслідок якого була звільнена Європа від військ Наполеона.

«Козацькі роз’їзди вихором нападали на підрозділи французів, що відірвалися від основних сил, знищували їх нечисленні загони, руйнували комунікації, громили їхні обози. Іншими словами, робили все, щоб у французів горіла земля під ногами. І вона справді «горіла». Те, що Росію залишала не «велика армія» Наполеона, а її деморалізовані, голодні й обірвані залишки, безумовно, є заслугою зокрема і козаків під командуванням легендарного отамана Матвія Платова», – розповів Олег Куруч.

Експозиція виставки цікава і для молодого покоління тираспольчан. Учень 11-го класу школи № 5 Володимир зазначив, що найбільше його вразила інформація про героїчні подвиги козаків під час звільнення народів Балкан у ході російсько-турецьких воєн.

Начальник духовно-морального відділу пояснив, що впродовж наступних місяців матеріали експозиції можна побачити на різноманітних заходах козаків.

За традицією для старшокласників столиці в тирі школи № 12 організували турнір зі стрільби з пневматичної гвинтівки на Кубок отамана станиці «Балковская». Про історію змагань розповів очільник козацького округу Геннадій Щербак:

«Уже вп’яте хлопці та дівчата столиці беруть участь у цьому турнірі. У школах, де є стрілецькі тири, ми відзначаємо належну підготовку молодих людей, які вміють поводитися з гвинтівкою й стріляти, вони добре ознайомлені з вимогами правил безпеки. Заняття кульовою стрільбою розвивають асоціативне мислення та допомагають у формуванні таких рис, як цілеспрямованість, наполегливість, витримка, самовладання. Стрільба сприяє розвитку вестибулярного апарату, зорового аналізатора, розвиває пам’ять».

Головний суддя турніру Олександр Стороженко поділився інформацією відносно регламенту та результатів змагань:

«Кожна команда складалася з трьох учнів. Її учасник мав шість пострілів: три – пробні, а ще три йшли в залік. До початку стрільби особливу увагу учасників змагань звернули на правильну техніку виконання пострілу: підготовка до вправи, прицілювання, керування спуском, правильне дихання, затримка його на пострілі. Особливий акцент був зроблений на виконання найважливішого елемента техніки – управління спуском. П’ятий раз поспіль чемпіоном стала команда школи № 12».


Андрій КРАВЧЕНКО.

Геннадій Щербак. Фото автора.