Бігцем за здоров’ям

У Придністров’ї легкоатлети відкрили біговий сезон. П’яту весну поспіль після зимового перепочинку любителі цього динамічного виду спорту збираються в Слободзейському районі, щоб взяти участь у «Весняному півмарафоні» в селі Новокотовськ, де мешкає його незмінний організатор Iгор Боагій.


■ «За традицією починаємо вдома, в Новокотовську, потім «колесимо» Придністров’ям. Нинішнього року любителів бігу чекає багато цікавих маршрутів та спортивних заходів: від змагань на біговій доріжці до екстремальних трас гористою місцевістю», – зазначив Ігор Васильович.

Брати участь у першому забігу, що проводився в міжнародний день боротьби з туберкульозом, виявили бажання більш ніж 50 спортсменів з усіх куточків республіки, а також близького зарубіжжя. До них приєдналися й співробітники протитуберкульозної служби Придністров’я. Завідувач тубдиспансеру РКЛ Тетяна Стойчева сказала:

■ «Нині всі ми є учасниками акції «Разом проти туберкульозу!», ініційованої громадською організацією «Медико-соціальні програми». Скринінг, інформування, обстеження… Останні кілька років організація активно розгортає свою діяльність у Слободзейському районі. От і сьогодні, на знак солідарності з усіма, хто страждає на туберкульоз, ми беремо участь у забігу та проводимо інформаційну роботу».

Усім учасникам спортивної події кріпили на одяг ромашку (символ боротьби з туберкульозом) та роздавали інформаційні флаєри. Вибір цієї квітки як символу зовсім не випадковий, оскільки перший тубсанаторій-профілакторій був побудований на кошти, одержані від продажу ромашок на благодійних акціях.

Ближче до полудня учасники підійшли до місця старту, де влаштували танцювальну розминку. Поміж «бувалих» марафонців активно розминалися й діти – учасники забігу з позитивним найменуванням «Фан» (500 м). Один із них Андрій Овчинников приїхав разом із мамою Юлією та двома братами з Кишинева. Дітям 5, 8 та 10 років, вони професійно займаються плаванням, а біг – супутнє захоплення. Кажуть, що вже кілька років беруть участь у забігах. У Придністров’ї спробували свої сили вперше. Заздалегідь зазначимо, що підлітки прибігли серед перших і заслужено одержали сертифікати.

Наймолодший учасник «Фана» – Ростислав Дука з Бендер. На початку лютого хлопчику виповнилося чотири роки. Це його перший забіг, в якому він показав четвертий результат. Ще б пак! Адже його активно підтримував тато Олександр, а мати Наталя була поміж учасниць забігу на 3 км.

Масовий старт, асфальтоване шосе, перекриття доріг, пункти з питною водою, «дозаправкою» у вигляді свіжих фруктів, привітні волонтери, готові прийти на допомогу будь-якої хвилини, – все це забезпечило спортсменам позитивний настрій та комфортне проходження траси.

На півмарафоні, мабуть, тільки сильний вітер був проти бігунів, а сонечко, що визирнуло з-за хмар, стало приємним бонусом. Саме вітер, за визнанням учасників забігу, не дозволив їм перевищити рекорд минулого року: на дистанції 10 км (36 хв. 15 с.) та 21 км (1 год. 16 хв. 16 с.). Однак, є особисті рекорди, що не менш важливо. Євген Кожухар із Дубоссар був першим у забігу на 21 км (1 год. 22 хв.). До фінішу він прибіг на 4 хвилини раніше, ніж минулого року, побивши особистий рекорд. Як зазначив Євген, уся справа в самодисципліні та регулярних тренуваннях.

Цю ж дистанцію в забігу жінок найшвидше подолала Олександра Ніколюк із Тирасполя (1 год. 59 хв.). Відстань у 10 км першими здолали Олег Калашников із Бельць (38 хв. 39 с.) та Олена Талмазан із Тирасполя (55 хв). Три кілометри в забігу серед учасників до 10 років першими пробігли любителі з Кишинева: Сергій Овчинников (14 хв. 52 с.) та Катерина Капсамун (15 хв. 52 с.).

Призерам вручили грамоти та медалі. Азарт в очах і приємна втома, відпочинок у колі друзів та однодумців, дим багаття й аромат гарячої зами – гідне завершення напівмарафону.

Старт наступному забігу дадуть у с. Фрунзе Слободзейського району.


Олег ГАВРИЛЕНКО. 

Фото автора.