Упакуй свій успіх, або Секрети маркетингу від професіоналів

У столиці відбувся семінар, на якому розгорнулася жвава дискусія про важливість упаковки та етикетки в просуванні товарів.


Вона привернула увагу представників і бізнесу, й експертів.
Зустріч відбулася в подвійному форматі: частина зацікавлених учасників і слухачів була присутня на майданчику Торгово-промислової палати офлайн, інші приєдналися онлайн.

«Нинішнього року підприємці вперше зустрілися на семінарі в межах проекту «Купуй придністровське!». Він орієнтований на просування місцевих товарів на ринок. Не слід забувати, що етикетка – важлива складова бізнесу, своєрідна візитна картка. Завдяки вміщеній на ній інформації, її сміливо можна назвати паспортом. Тому ми провели семінар, на якому експерти розповіли, як можна досягти успіху шляхом правильно і професійно складеної етикетки та упаковки», – пояснив президент ТПП Василь Кожан.

У першій його частині обговорили значення упаковки в успішному маркетингу. Керівник відповідного відділу ЗАТ «Тираспольський хлібокомбінат» Анна Ляшко поділилася секретами правильного дизайну, оформлення упаковки, щоб привернути увагу покупців і створити неповторний образ бренду. Ця інформація була насиченою як теоретичними викладками, так і цікавими практичними прикладами.

«Деякі види продукції Тираспольського хлібокомбінату погано продавалися, зокрема, вагове печиво. Ми змінили підхід до виготовлення упаковки товару, зробили невеликі привабливі контейнери з асорті печива. Після цього продажі пішли вгору. Зовнішній вигляд та зручність для споживача – це пріоритет, що дає результат», – поділилася досвідом маркетолог Анна. Крім того, вона зупинилася на питанні створення бренду.

За словами Анни Михайлівни, щоб виділити товар поміж конкурентів, необхідно саме упаковкою розповісти про те, що міститься в ній, а також розмістити необхідну інформацію про продукт та його переваги. Важливо використовувати в оформленні фірмовий шрифт, логотип або назву інтернет-магазину. Не варто забувати й про QR-код із посиланням на сайт або обліковий запис у соціальних мережах. Головне, щоб усі ці інструменти сприяли впізнаванню та просуванню товарів.

Друга частина семінару фокусувалася на юридичних аспектах, пов’язаних із маркуванням товарів. Директор ДУП «Інститут технічного регулювання та метрології» Андрій Цошка проаналізував основні нормативні акти та вимоги, яким має відповідати упаковка та маркування товарів на ринку Придністров’я. Він звернув увагу підприємців на закони «Про захист прав споживачів», «Про сертифікацію продукції та послуг», а також на відповідальність за надання неналежної інформації.


На етикетці для продуктів харчування в обов’язковому порядку мають бути:
► найменування,
► склад,
► кількість,
► дата виготовлення,
► термін придатності,
► умови зберігання,
► рекомендації з приготування,

► харчова цінність,
► відомості про наявність ГМО,
► дані виробника.


Заключним акордом семінару стало обговорення юридичних тонкощів щодо використання символіки проекту «Купуй придністровське!». Начальник юридичного спрямування ТПП Сергій Несміянов наголосив, що використовувати знак і логотип потрібно виключно на законних підставах. За умови укладання відповідної угоди робити це можна безкоштовно.

Ділова зустріч стала не лише майданчиком для обміну досвідом і знаннями, а й для вироблення професіоналами нових стратегій та ідей з розвитку бізнесу. Проект «Купуй придністровське!» продовжує свою місію: підтримує місцевих товаровиробників і сприяє їхньому успішному просуванню на ринку.


Олександра ТИМКО.
Фото: kherson-news.net