Придністровський картодром

Григоріополь славиться не тільки своєю давньою історією, а й спортивними традиціями та досягненнями. Щоб дізнатися, як сьогодні розвивається місто, зокрема його спортивна інфраструктура, у творчому відрядженні побували наші кореспонденти. Звіт – у їхніх матеріалах.

Упродовж останніх років у нашій республіці розвивається картинг. Любителі швидкої їзди мають можливість спробувати себе на картодромі, побудованому в Григоріополі наприкінці 80-х років минулого століття.


Популяризації цього виду спорту в республіці сприяє директор школи картингу Сергій Пискун. Він розповів про турботу держави щодо розвитку спортивної інфраструктури:

■ «Картодром у Григоріополі – єдиний на території колишньої Молдавської РСР. Раніше траси були в Бендерах та Бричанах. Упродовж 30 років експлуатації вони зносилися майже на 100 %. Частковий ремонт покриття не давав належного ефекту. Все змінилося кілька років тому завдяки коштам Фонду капітальних вкладень (ФКВ) і підтримці Європейської федерації картингу. Під час ремонтних робіт була розширена траса, замінене її асфальтове покриття. Це відповідає міжнародним стандартам. Завдяки підтримці Президента Вадима Красносельського, придбали 20 одиниць техніки й відкрили спортивну школу картингу. Навчання в ній безкоштовне. Минулого року заняття відвідували близько 50 юних гонщиків – хлопчиків і дівчаток. Наймолодші учні – діти віком від п’яти до шести років. Подбали й про бокси для зберігання картів та майстерні, облаштували навчальні класи та кабінет для тренерів-викладачів. Звели огорожу периметром об’єкта, встановили відбійники траси».

На кошти ФКВ побудували трибуни. У проекті – приміщення для коментаторів, медчастина, кафе, санвузол. Роботи продовжуються, завершити їх планують нинішнього року.

Сергій Анатолійович наголосив, що для багатьох людей картинг асоціюється з адреналіном, екстримом та розвагою. Насправді воно так і є, однак ця спортивна дисципліна не тільки про швидкість і достойне проведення часу з друзями та рідними. Це один із найбільш інтелектуальних видів спорту. Спортсмен, який вибрав його, повинен мати не лише талант, фізичну силу, витривалість та реакцію, а й найвищу концентрацію уваги, знання з фізики та геометрії, уміти прораховувати ситуацію на кілька ходів уперед і працювати в команді.

Однією з переваг картингу вважається його відносна безпека, оскільки перевернутися на карті досить складно через широку раму, низьку посадку і меншу потужність двигуна. Середня швидкість руху такої машини 100 км/год.

У березні на картодромі офіційно розпочався новий сезон. Цього року в Григоріополі заплановано п’ять етапів чемпіонату Молдавії з картингу. Найближчий із них – 7 квітня. У 2023 році місцева команда «Пілот» (тренер С. Пискун) стала переможцем змагань за підсумком календарного року. Директор школи картингу поділився планами на 2024 рік:

■ «Спробуємо знову стати чемпіонами. Мрію, щоб хтось із моїх вихованців здобув звання майстра спорту з картингу. Для цього необхідно тричі підряд стати чемпіоном першості Молдавії».

Восени відбудуться і традиційні змагання «Дністровська осінь», присвячені вшануванню пам’яті захисника ПМР Григорія Попова.

Учні Григоріопольської школи картингу мріють приєднатися до професійної команди. Сергій Анатолійович пояснив, що два інструктори (В. Мітковський, В. Сенюк) допомагають дітям та молодим людям прогресувати.

■ «Ми багато вкладаємо в підготовку дітей: найменші або початківці спочатку знайомляться з машиною – картом, здобувають теоретичні знання і тільки потім виходять безпосередньо на трасу. Поступово здобуваючи досвід, через деякий час вони приєднуються до юніорської чи професійної команди, залежно від своєї кваліфікації. Техніка безпеки також важлива. У кожного учня є особисте спорядження – шолом, рукавички та костюм», – розповів директор.

На початок нового сезону кількість учнів спортивної установи зменшилася до тридцяти. За словами Сергія Анатолійовича, це пов’язано з навчанням старших за віком членів школи у вишах.

Однак вони не забувають про своє захоплення та педагогів. Коли бувають у Григоріополі, то обов’язково відвідують школу, зустрічаються з ними й діляться власними успіхами.

Водночас, незважаючи на всі досягнення й поповнення школи технікою й екіпіровкою, актуальним на сьогодні залишається питання пошуку нових фахівців для покращення навчального і тренувального процесу.

Григоріопольська школа картингу залучає до цього виду спорту й усіх охочих громадян. Для них виділені окремі дні для гонок, а карти їм видаються напрокат. Багаторічний досвід показує, що така діяльність школи має великий попит у любителів активного відпочинку. У суботу та неділю з 11:00 до 17:00 вони можуть замовити одномісні та двомісні карти. Картингістам видають шоломи з одноразовими гігієнічними підшоломниками. Вартість прокату за 10 хвилин – 180 рублів.

Виключно важливе значення має картинг для навчання дітей основним правилам безпеки, зокрема безпеки дорожнього руху та дотримання інструкцій, які можна застосовувати в повсякденних ситуаціях. Такі заняття додають яскравих емоцій, заряджають енергією. Сергій Пискун зазначив, що в Григоріополі з великим нетерпінням чекають на нових учнів школи, педагогів-тренерів та любителів гонки на картах. Там ви зможете поєднати цікавий відпочинок з приємною фізичною активністю.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.