Семінар для платників податків

З метою надання інформаційно-консультативної підтримки платникам податків та побудови партнерських відносин із бізнес-спільнотою республіки відбувся семінар у режимі онлайн.


У ньому взяли участь фахівці всіх податкових інспекцій республіки. Вони розповіли учасникам зустрічі про застосування податкового законодавства у Придністров’ї та надали відповіді на їхні запитання.

Представник Тираспольської податкової інспекції пояснила, що за останній квартал поточного року ніяких змін у чинному законодавстві не відбулося. Однак вона зазначила кілька порушень, які зустрічаються досить часто. Йдеться про несвоєчасне надання документів для перевірки посадовими особами; приховування виручки – усіх фінансових надходжень за надання послуг та реалізацію продукції підприємства, готівкові або безготівкові гроші, отримані за виконані роботи або продаж товару. Таке порушення тягне за собою несплату податків або інших обов’язкових платежів, тобто порушується закон щодо податків організацій.

Необхідно працювати так, щоб показувати всі прибутки й не стати порушником, діяти в межах законів, прийнятих у республіці. Тільки за таких умов порушень можна не допустити.
Наступне порушення, що виявляється під час перевірок, стосується єдиного соціального податку, обов’язкових страхових внесків та норми закону щодо прибуткового податку з фізичних осіб.

Трапляються випадки, що стосуються несплати за землю, не нарахування та перерахування земельного податку. Платник податків повинен мати документ на право оренди чи користування земельною ділянкою. За відсутності таких документів підставою для нарахування податків можуть бути дані територіальної податкової інспекції, або документи про відведення земельних ділянок тощо.

У Бендерах зафіксовано такі самі випадки. Представник податкової інспекції міста пояснила, які норми закону треба використовувати, щоб запобігти будь-яким порушенням.

Фахівець податкової інспекції м. Слободзеї ознайомила учасників наради з основними змінами, що відбулися в законі про спеціальні податкові режими. Зокрема, йшлося про платників податків, які можуть отримати документ на право спрощеного порядку оподаткування упродовж трьох робочих днів після подачі заяви разом з документом, що підтверджує сплату державного мита.

Основними порушеннями в цій царині є незаконна підприємницька діяльність, тобто діяльність без реєстрації ІП та відсутність відповідних дозвільних документів. Пропонується зареєструватися як ІП без створення юридичної особи та оформити документи на право займатися підприємницькою діяльністю. Говорили й про те, яку кількість людей можна наймати на роботу, уклавши з ними трудові угоди.

Рибницькі податківці розповіли про зміни в податковому законодавстві, які стосуються податків на прибутки.

Представники податкової інспекції Дубоссар та Дубоссарського району також повідомили про зміни в чинному законодавстві. Зокрема, до Закону від 14 лютого 2024 року «Про забруднення навколишнього середовища і використання природних ресурсів».

Податківці Кам’янки та Кам’янського району розповіли про зміни та доповнення в законі стосовно до плати за землю та закону про пайовий збір.

Спеціаліст податкової інспекції Григоріополя та Григоріопольського району ознайомила учасників онлайн-зустрічі з основами податкової системи в республіці.

Довідково: для платників податків, які з будь-якої причини не змогли взяти участь у цій нараді, в кожному місті республіки фахівці податкових інспекцій провели додаткові заняття.


Уляна БОНДАРЧУК.