Юні знавці історії

«Моя країна – моє Придністров’я» – так називається республіканський історичний конкурс, запропонований Міністерством просвіти.


Мета події – «…поглиблення знань з історії рідного краю; формування історичної свідомості, національної та громадянської ідентичності; виявлення кращих знавців історії рідного краю». Учасниками інтелектуального змагання стали школярі 9–11 класів.

Конкурс відбувається у два етапи. Перебіг відбірного виявив найкращі команди знавців історії в загальноосвітніх установах. На другому, республіканському, визначатимуть переможців. Відбірковий етап для загальноосвітніх закладів провели на базі Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу (РУТЛ-К). У ньому взяли участь учні РУТЛ-К, Республіканського кадетського корпусу, Тираспольського Суворовського військового училища, Парканської середньої загальноосвітньої школи-інтернату, Попенкської школи-інтернату для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків.

Під звуки державного гімну дві ошатні першокласниці, чиї голівки прикрашали колоритні віночки, зі сцени майже заспівали:

«Придністров’я – рідний край, змалку ти запам’ятай ці сади квітучі, ці поля родючі. Українці, росіяни, гагаузи, молдовани – ми одна родина, могутня і єдина».

Зал вибухнув бурхливими тривалими оплесками.
Об’єктивність і неупередженість суддівства забезпечувало авторитетне журі: вчені, методисти вишів республіки, досвідчені вчителі історії та суспільствознавства придністровських шкіл. Очолювала команду суддів проректор Інституту розвитку освіти та підвищення кваліфікації Марина Бабченко. У вітальному слові, зверненому до учасників конкурсу, вона побажала всім командам, кожному знавцю історії показати найкращий результат, здобути інтелектуальну і творчу перемогу.

Конкурсні змагання складалися з п’яти турів. У першому команди представили есе про Придністров’я та його історію. В другому учасники взяли участь в інтелектуальному бліц-опитуванні на знання державного устрою ПМР. Мультимедійна презентація свого освітнього закладу становила зміст наступного, третього туру. Потім був конкурс капітанів, під час якого лідери знавців розповідали про відомого придністровця, фото якого вони витягли на жеребкуванні. Серед знаменитостей були: заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, директор Республіканського театру драми та комедії Дмитро Ахмадієв, педагог і спортсменка Тетяна Смирнова, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Завершила змагання інтелектуалів презентація візитівки команд, виконана у формі фотоколажу «Про Придністров’я з любов’ю».

Перед підбиттям результатів пройденого етапу заступник голови журі, кандидат історичних наук, завідувач кафедри історії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Сергій Фідельський зазначив:

«Висловлюю учасникам конкурсу подяку за задоволення, яке вони нам подарували. Було цікаво поринути в історію ваших міст і навчальних закладів. Напевно, не варто перейматися тими результатами, які будуть зараз оголошені. Тому що головне – не перемога, а ваша участь. Щодо успіху, то він до вас обов’язково прийде, адже праця, яку ви вклали в підготовку до конкурсу, наполегливість, яку виявили сьогодні, рано чи пізно приведуть до бажаних результатів».

За рішенням неупередженого журі найкращою була визнана команда Республіканського кадетського корпусу. Друге місце поділили між собою знавці історії Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу і Тираспольського Суворовського військового училища. На третю сходинку п’єдесталу заслужено піднялися команди Парканської загальноосвітньої школи-інтернату та Попенкської школи-інтернату для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків.

Яскравим завершенням першого етапу конкурсу став концерт школи мистецтв РУТЛ-К, в якому пролунали музичні композиції про війну та українські народні пісні. Глядачів підкорили запальні народні танці, а також віртуозна гра юних музикантів на гітарі.

Другий етап республіканського історичного конкурсу «Моя країна – моє Придністров’я» запланований на 15 квітня. У ньому візьмуть участь найкращі команди міст і районів республіки. Там і визначиться абсолютний переможець інтелектуального змагання знавців історії Придністров’я.


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото автора.