Туристичний потенціал республіки

Одним із найважливіших напрямів розбудови Придністров’я є туризм. Так записано в Стратегії розвитку ПМР на 2019–2026 роки.


Використання туристичного потенціалу республіки покликане позиціонувати нашу державу як сучасну, що відповідає високим цивілізаційним стандартам. Для планомірного розвитку цієї галузі Верховна Рада свого часу ухвалила Державну цільову програму (ДЦП) «Підтримка та розвиток туризму в ПМР на 2019–2026 роки».

Однак життя не стоїть на місці, «…все тече, все змінюється». Не є винятком і згадана програма, реалізація пунктів якої, напевно, сприятиме зміцненню здоров’я придністровців. Коригування деяких положень цього основоположного для туристичної галузі документа – спільна праця Уряду та законодавчого органу. Після обговорення висунутих вищим виконавчим органом влади пропозицій, депутати Верховної Ради підтримали ініціативу Уряду щодо зміни деяких норм програмного документа. Ними, зокрема, передбачений і перерозподіл коштів з одних статей витрат на інші.

Наприклад, планується виготовлення туристичних карт Придністров’я, на яких будуть нанесені локації з рекомендованими туристичними об’єктами, місцями розміщення, з точками громадського харчування, транспортними організаціями тощо.

Збільшене фінансування на просування інтернет-сайту «Пізнавай Придністров’я». Ця інформаційна платформа містить вичерпну інформацію для місцевих та іноземних туристів. Більше бюджетних коштів виділять також для виготовлення та встановлення покажчиків. Завдяки таким заходам туристам стане легше знаходити місцеві визначні пам’ятки та маршрути, об’єкти туристичної інфраструктури, що їх цікавлять.

З-поміж значних заходів скоригованої ДЦП, спрямованої на підтримку та розвиток у ПМР туризму, є створення умов для руху велосипедного транспорту дорогами та вулицями нашої республіки.

Не можна забувати й про оздоровчий аспект внутрішнього туризму. Не кожна держава світу може похвалитися власною річкою. А це ж пряма дорога до розвитку такого виду спорту як веслування, яке має в Придністров’ї давні й славні традиції.

До того ж наш благодатний край настільки багатий мальовничими краєвидами та локаціями, що гріх не зайнятися спортивним орієнтуванням або пішим туризмом, які теж зміцнюють здоров’я. Це ті самі горезвісні 10 000 кроків, які кожна людина повинна проходити в день за рекомендацією лікарів і прихильників здорового способу життя.

Бурхливо розвивається в республіці й велосипедний спорт. Для зручності шанувальників двоколісних машин у різних містах нашої республіки створюється відповідна інфраструктура, включаючи спеціалізовані велодоріжки. І все це для зміцнення здоров’я придністровців, здоров’я нації. Адже не дарма кажуть:

«Краще один раз витратитися на велосипед, ніж усе життя – на ліки».

Придністров’я стає все більш привабливим не тільки для іноземних туристів, а також і для наших громадян, які бажають відкривати для себе невідомі сторінки та мальовничі краєвиди рідного краю.


Віктор ЗАРЕЙЧУК.

Фото: novostipmr.com.