Перспективи веслування

Придністров’я відоме своїми славетними спортивними традиціями. У Григоріополі ще з кінця 80-х років минулого століття гордяться перемогами у веслуванні на байдарках та каное. З червня минулого року коштом Фонду капітальних вкладень у місті триває будівництво нової бази.


Тренер-викладач МОУ ДО «Григоріопольська дитячо-юнацька спортивна школа» Вадим Марковський розповів історію появи та розвитку веслування в місті та районі:

■ «Понад 35 років тому секцію веслування в спортивній школі очолив М. Мітковський. Він розшукав талановитих юнаків, придбав інвентар, а трохи згодом, у 1992 році, вони побудували й гребну базу за підтримки місцевого керівництва. Друга хвиля підйому відноситься до періоду з 1997 по 2002 роки, коли переможні традиції продовжив Р. Буштюк, який підготував багато талановитих спортсменів: В. Казакова, Р. Зідрашко, Д. Мітковського, Ю. Пушкаренка, В. Титова. На жаль, Романа Буштюка вже нема поруч із нами, проте пам’ять про нього не згасла. Щороку на території школи організовується турнір із загальнофізичної підготовки, присвячений вшануванню його пам’яті».

Молодих спортсменів тренують В. Марковський, Ю. Пушкаренко та Р. Зідрашко. Тренер поділився інформацією про перебіг ремонтних робіт:

■ «Минулого року побудували елінг – конструкцію для розташування човнів. Тривають роботи зі зведення нового спортивного залу площею 150 м2. У ньому планується обладнати тренажерний відділ, роздягальні, санвузли з душовими кабінами. Передбачається також прокладення необхідних інженерних мереж. Нове приміщення будується практично з нуля, оскільки від старої будівлі середини минулого століття залишилося лише кілька стін».

Наставник веслувальників пояснив, що незабаром на території бази спорудять пірс для виходу на воду. Очевидно, що тренувальний процес покращиться. У перспективі передбачається заміна сходових маршів.

Роман Григорович задоволений тим, що об’єкт постійно перебуває в полі зору Президента Вадима Красносельського, який часто відвідує базу, зокрема й з інспекціями. Глава держави подарував школі сім човнів: п’ять у минулому і два нинішнього року, а також катер як гарантію безпеки дітей на воді. Під час останнього візиту Вадим Миколайович дав доручення завершити ремонтні роботи вже цього року.

Такі державні й президентські інвестиції в спорт дають тренерському складу надію на значне поповнення колективу молодих людей, які мають намір відвідувати секцію з веслування. На сьогодні фахівці школи працюють з 35 вихованцями. Наставники зазначають, що дехто з них продовжує регулярні тренування, перебуваючи в лавах Збройних сил ПМР. На думку Р. Зідрашка, незабаром збільшиться і колектив тренерів-викладачів. Вихованці ДОУ СПО «Училище олімпійського резерву» В. Морар і Д. Милевський влітку поповнять дружний колектив спортивної школи.

Триває підготовка до нових стартів на воді. Незабаром у Рибниці планується проведення першого етапу Кубка Молдови з марафонського веслування на байдарках та каное на дистанції 16 км. Григоріопольська команда теж стане його учасником.

Власним досвідом підготовки талановитих спортсменів поділився Роман Зідрашко:

■ «Багато чого залежить від самого веслувальника, його ставлення до тренувального процесу. Це прямий шлях підкорення спортивних вершин. Важлива й підтримка з боку батьків».

Тренерсько-викладацький склад спортивної школи упевнений, що позитивні зміни в григоріопольському веслуванні сприятимуть появі нових зірок, які прославлятимуть спорт Придністров’я.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото автора.