Нове медичне обладнання

Ні для кого не секрет, що в сучасному світі розвиток технологій, зокрема і в медичній галузі, значно впливає на наше з вами життя. Вони невпинно просуваються вперед, і старе обладнання стає менш ефективним. Водночас дуже важливо поставити точний діагноз і підібрати ефективні методи лікування пацієнтів, що в результаті скоротить і час їх відновлення після хвороби.


У Придністров’ї медичні працівники також шукають шляхи модернізації своїх закладів та покращення догляду за пацієнтами. Виконуючи завдання про підвищення рівня матеріально-технологічного забезпечення закладів охорони здоров’я, намічені в Стратегії розвитку ПМР на 2019–2026 роки, в республіці планово оновлюється медичне обладнання, а для лікарів, які працюватимуть на ньому, регулярно проводяться курси підвищення кваліфікації, консультації (зокрема онлайн) з провідними фахівцями з інших країн.

На сайті МОЗ ПМР повідомляється, що в Республіканську клінічну лікарню придбали відеоендоскопічну систему Olympus для дослідження шлунково-кишкового тракту. Застосовується вона для виявлення патологій, аномалій і аналізу анатомічних структур пацієнта під час обстеження. Система Olympus під час ендоскопії дає широкоекранне цифрове зображення, має можливість деталізації та функції стоп-кадру, дистанційне керування. Одним словом, це сучасне, універсальне медичне обладнання, яке покращує якість обстеження пацієнтів.

У поліклініку Рибницької центральної районної лікарні, у відділення реабілітації та відновного лікування, надійшов апарат DX SMART, призначений для догляду за обличчям і тілом. Метод його роботи заснований на використанні вакуумно-градієнтної локальної терапії в естетичних і терапевтичних процедурах, наприклад, для полегшення м’язових болів, зняття спазмів, поліпшення циркуляції крові.

У стаціонар районної лікарні придбали також фізіотерапевтичні апарати для відновлення, реабілітації та лікування дітей і дорослих: електрофорез, ультразвуковий апарат, кварц-апарат та УВЧ.

Відновлювальна терапія цим медичним обладнанням надає знеболювальну, протизапальну і розсмоктувальну дію; покращує проведення імпульсів нервовими волокнами; підсилює кровообіг; нормалізує функції периферичної, вегетативної та центральної нервової системи. Ультрафіолет заповнює дефіцит вітаміну D, а також забезпечує профілактику лор-захворювань, патологій дихальної та інших систем. УВЧ має протизапальну дію, стимулює регенерацію пошкоджених тканин, знімає спазми судин, м’язів, усуває біль.

Для цієї ж лікарні придбали функціональні ліжка з електроприводами, приліжкові монітори, наркозний апарат, тонометр внутрішньоочного тиску, апарат штучної вентиляції легенів.

Уся медична техніка закуплена коштом бюджету, і важливість державного фінансування медичного обладнання в придністровській охороні здоров’я переоцінити неможливо.

Нагадаємо: 28 березня відбулася звітна колегія Міністерства охорони здоров’я ПМР. Керівник відомства доповіла її учасникам і Президенту про виконану роботу у 2023 році. Вадим Красносельский прокоментував надану інформацію, позитивно оцінив діяльність галузі й націлив її на подальшу продуктивну працю і постійне вдосконалення з усіх напрямків. Президент повідомив учасникам колегії, які медичні установи увійшли до програми ФКВ-2024, й нагадав, що тепер за проведення робіт відповідатимуть глави держадміністрацій за місцем розташування об’єкта.


Анастасія КАСИМ.

Фото: minzdrav.gospmr.org.