Важливі зміни в навчальному процесі

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


Про дисципліну на уроках

У другому остаточному читанні члени вищого законодавчого органу ухвалили зміни та доповнення до Закону «Про освіту», якими передбачається заборонити школярам користуватися гаджетами (сотовими телефонами, планшетами) на уроках.
Голова Комітету з освіти, громадських об’єднань, ЗМІ Iгор Буга в інтерв’ю журналістам розповів про сутність нововведень:

«Завдяки ухваленим змінам, забороняється користуватися гаджетами під час проведення уроків. За винятком випадків, пов’язаних з безпекою дітей та викладачів, а також ситуацій, коли ці гаджети потрібні для навчального процесу. Як і де зберігатимуться гаджети під час уроків, Міністерство просвіти визначить окремо розробленим документом».

Ігор Семенович додав, що зміни торкнулися також деяких прав та обов’язків учасників навчального процесу. Зокрема й права вчителя на повагу до людської гідності, захист від усіх форм фізичного та психічного насильства, образи особистості. Педагогу надається право (у разі виникнення суперечок) звернутися до відповідної комісії за захистом своєї честі, гідності та особистих прав.

Нові норми в Законі «Про освіту» набудуть чинності за 60 днів після підписання Президентом Вадимом Красносельським. Вірогідно, що нові правила поведінки в школах діятимуть уже з нового навчального року.

Про роботу контрольно-наглядового органу

Народні обранці заслухали звіт Прокурора ПМР Анатолія Гурецького про виконану роботу минулого року, стан законності та правопорядку.

Глава наглядового органу пояснив, що велику увагу співробітники Прокуратури приділяють розгляду скарг і звернень громадян щодо порушення їх прав і свобод. Минулого року було опрацьовано 4 443, що на 425 звернень менше, ніж у 2022 році. Найпоширенішими залишаються скарги про порушення трудового законодавства.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва відзначила конструктивну співпрацю членів вищого законодавчого органу та органів Прокуратури. За звітний період Прокурор направив до ВР 25 законодавчих ініціатив, 10 з яких уже схвалені законодавцями в другому остаточному читанні. Також було підготовлено 586 висновків щодо проектів правових актів.

Про підтримку народних умільців

У другому остаточному читанні депутати ухвалили доповнення до Закону «Про народні художні промисли та ремесла». Вони регулюють правові, організаційні та економічні відносини в галузі народних художніх промислів і ремесел, а також їх відродження, збереження та розвиток, як важливої складової культури багатонаціонального Придністров’я.

Відтепер майстри та умільці матимуть можливість одержати посвідчення, що підтверджує їхній статус. Документ дає право не сплачувати прибутковий податок за реалізацію на виставках-ярмарках своєї сувенірної продукції. Видаватиме його Державна служба з культури та історичної спадщини. Однак право на одержання посвідчення надається тільки тим майстрам, які своєю діяльністю зберігають і розвивають традиції, ремесла і промисли народів, що проживають на території ПМР.

Крім того, депутати запропонували надавати підтримку таким юридичним особам, які допомагають матеріально майстрам народних художніх промислів. Для них згідно з чинним законодавством передбачені пільги під час сплати податків.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.