Про роботу Уряду – в короткому огляді

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади його учасники опрацювали низку важливих державних питань.


Йшлося про одноразову матеріальну допомогу учасникам бойових дій 1992 року та громадянам, чиї сім’ї втратили близьких під час збройного конфлікту.

Міністр соціального захисту та праці Олена Куліченко пояснила, що претендувати на матеріальну допомогу зможуть учасники бойових дій, які стали інвалідами внаслідок військової травми або пізніше інвалідами І групи загального захворювання. До списку увійшли вдови, які більше не вийшли заміж та один із батьків загиблого захисника ПМР. Виплати передбачені й неповнолітнім дітям. Однак, якщо дитина здобуває професійну освіту за очною формою, то до закінчення навчання (але не більше ніж до 23 років), також може отримати підтримку від держави. За наявності в померлого захисника республіки кількох неповнолітніх дітей, допомога надається кожній дитині.

Загалом одноразову фінансову допомогу, що становить 500 рублів, зможуть отримати 536 осіб до 20 грудня 2024 року.

Обговорили й тему з удосконалення пенсійного забезпечення, яку також представила Олена Куліченко. Міністр пропонує закріпити в Законі «Про державне пенсійне забезпечення громадян» норму для переказу пенсійних виплат на банківські картки. Таке рішення (вважають ініціатори) забезпечить комфортне одержання виплат, а також сприятиме зменшенню витрат на адресну доставку.

На сьогодні пенсію отримують понад 96,2 тис. осіб, з них близько 69 % – на банківські рахунки. Щорічно кількість їх лише збільшується, оскільки безготівкові перекази безпечні, зручні та економлять час. Однак для пенсіонерів віком від 75 років та інвалідів І та ІІ груп передбачена можливість збереження звичного способу доставки пенсії. Кількість таких одержувачів становить 18,7 тис. осіб. Перерахування на банківські картки дозволить оптимізувати процес виплати пенсій та витрати держави. За попередніми підрахунками, економія становитиме близько 2,11 млн рублів на рік.

Про стан справ у галузі економіки за підсумками березня 2024 року учасникам засідання розповів перший заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, який зазначив, що нині в цілому по республіці спостерігається зниження темпів експорту багатьох видів продукції, зокрема й товарів легкої промисловості. У березні поточного року їх експорт скоротився на 23 % порівняно з лютим. За словами міністра, згадана галузь демонструє зниження через відмову замовників, які розміщували давальницьку сировину в Придністров’ї, продовжувати співпрацю з нашими підприємствами. Все це відбувається через посилення тиску з боку Республіки Молдова, що негативно позначається на зовнішньоекономічній діяльності підприємств.

Позитивна тенденція продажів за кордон у березні спостерігалася в експорті мінеральних товарів – плюс 17 %, якщо порівняти з лютим. Є деяке поліпшення в імпорті продукції. У березні ввезено товарів на 2,5 % більше в порівнянні з попереднім місяцем. З початку року постачання в республіку становило 9 млн доларів. Минулого року показник був майже удвічі вищий. Говорячи про цей факт, Сергій Оболоник зазначив, що «…це швидше не позитивний показник, а показник того, що продовольства імпортували менше, ніж інших товарів».

Заступник Голови Уряду – міністр фінансів Олена Рускевич доповнила, що за підсумками березня доходи держави становили 96,6 % від планових показників. Попри складну ситуацію, за підсумками березня перевиконаний план надходжень від податку на доходи організацій, з прибуткового податку та податку з виручки індивідуальних підприємців.
Міністр зазначила, що в березні виплати зарплат, пенсій, допомог було здійснено у строк та в повному обсязі.


Iрина МАСЛОВА.