Хто у квітні не сіє, той у вересні й не віє

Якщо весна суха – дерева й кущі поливають та обов’язково вносять добрива у пристовбурні кола. Також висаджують саджанці дерев і кущів, особливо ті культури, які не рекомендується садити з осені. Треба звернути увагу, що з настанням тепла активнішими стають шкідники, а за підвищеної вологості поширюються збудники різних хвороб. Тому необхідно здійснювати профілактичні обробки інсектицидами та фунгіцидами.


14 квітня – Місяць переходить у знак Рака, а це дуже родючий знак, особливо для овочевих низькорослих культур, тому можна сіяти бобові, капусту кольрабі, пекінську, білоголову, а також редиску. Рослини сформують міцний корінь і дадуть гарні, смачні плоди. Можна вже поливати насадження, розпушувати після цього ґрунт, проріджувати загущені сходи, видаляти зайві вуса суниці, та поросль біля кущів і дерев.

15 квітня – якщо у вашому регіоні вже достатньо теп-ло, можна садити бульби картоплі, попередньо перекопавши ділянку та видаливши з неї бур’яни. Не забувайте про розсаду, регулярно поливайте рослини, але так, щоб не було застою води. Розпушуйте ґрунт, пікіруйте сіянці за потреби, загартовуйте розсаду, яка скоро переїде на постійне місце вирощування. Посійте насіння редиски, салату, капусти, шпинату, моркви. А якщо сходи на грядках вже з’явилися, їх треба прорідити.

16 квітня – у знаку Лева варто відмовитися від багатьох робіт на ділянці. Цей знак більше підходить для відпочинку, щоб з новими силами продовжити городні справи. Сіяти та садити рослини не варто, тому що вони будуть погано рости, а врожай також буде низьким. Поливати та підживлювати культурні рослини в цей час не рекомендується.

17 квітня необхідно подбати й про майбутній урожай плодових культур, оскільки одним із найбільш поширених шкідників, зокрема для яблуні, груші, айви є попелиця. Яблунева попелиця висмоктує сік із бруньок, листків, зелених пагонів і вводить всередину тканин отруйні для рослин ферменти слини, внаслідок чого листки деформуються, пагони викривляються і відмирають. Для захисту кісточкових від попелиці, а також яблуневого квіткоїда, листоблішок, а ще парші та борошнистої роси, радимо провести обробку засобами захисту.

18 квітня. Оскільки Місяць досі у знаку Лева, можна перепочити день, або ж займатися такими справами на ділянці, які не заважатимуть росту культурних рослин. Якщо вирощуєте квіти на продаж, можете їх зрізати для транспортування і створення чудових квіткових композицій. Якщо помітили на кущах або деревах пошкоджені частини гілок, їх краще видалити.
19 квітня. Діва також вважається не дуже продуктивним знаком, тому сіяти овочеві культури або садити саджанці плодових не варто. Однак це сприятливий період для посадки та посіву квітів. Вони будуть рясно і гарно цвіс-
ти. У квітні ще можна саджати троянди, причому різних видів. Оберіть для рослини південну сторону, захищену від холодних вітрів, і таку ділянку, де немає близького до поверхні розташування ґрунтових вод.

20 квітня – можна посіяти квіти: одно- і багаторічники стануть окрасою будь-якої ділянки, навіть якщо вона у вас невелика. Обирайте рослини залежно від того, де плануєте їх садити: одні люблять багато сонця і тепла, інші краще почуваються в тіні та прохолоді. Комбінуйте між собою високорослі та низькорослі для створення прекрасної ярусної клумби. Враховуйте також період цвітіння усіх квітів, їхню потребу у волозі та підживленнях. Тепер їм особливо потрібен азот, однак інші основні та мікроелементи також не забувайте для збалансованого живлення.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.