ЦЕ КРАСИВО!..і практично

Вироби, виготовлені вручну, останніми роками завойовують у споживачів дедалі більшу популярність. Так званий «hand made» – синонім ексклюзивності та якості. Ця споживча тенденція докотилася і до Придністров’я.


На «Комсомольському» ринку, де частенько роблю повсякденні покупки, випадково зайшла до спеціалізованого магазину рукоділля. Як на показ – гарні ряди ниток для в’язання, мережива, паєтки, нашивки-латки на одяг, швейна фурнітура, бісер. На окремому острівці розташувалися гарні банти та шпильки ручної роботи.

Господиня всього цього різноманіття – Олександра Бернацька. От уже 16 років вона вишиває. Починала з модної на той час техніки, яка називається «гобеленовий стібок». Потім місце в зачарованому рукоділлям серці майстра завоював бісер. В останні роки вона взялася за виготовлення… бантиків. Майстрині з України виставляли власні роботи в Інстаграмі та Pinterest – справжнє джерело творчих ідей. Це було цілком оригінально. Так у Олександри виникло нове захоплення.

Банти та обручі вона виготовляє з натуральних тканин: льону, бавовни. Вишивка на виробах дуже дрібна, а тому витончена. Пізніше популярності в покупців набули обручі-солохи, попит на них особливо зростає саме навесні. Процес виготовлення дуже трудомісткий, вимагає спеціальних навичок, і, якщо хочете, елементарної посидючості. Ця робота, що приносить радість, не терпить суєти. Коли майстриня розповідає про різні техніки виготовлення, на перший погляд, простих виробів, наче пісню співає – видно, наскільки вона захоплена заняттям і готова говорити про його нюанси нескінченно.

Коли Олександра починала свою справу, вона й припустити не могла, що вироби купуватимуть не тільки для маленьких дівчаток. Поступово ними зацікавилися старші діти та дорослі.
Про розширення виробництва Олександра поки що не замислюється, каже, що «…часу обмаль». Ще один її спеціалізований магазин розташувався на протилежному кінці міста – в мікрорайоні «Бородінський».

З роботами майстрині шанувальники її таланту можуть ознайомитися в соціальних мережах. Слухаючи Сашу, здається, що рукоділлям вона займається все життя. Та ж ні. За фахом вона спеціаліст у галузі готельного бізнесу і туризму. Швейна справа – то сімейна історія, Олександра пішла стопами бабусі та матері, черпала, вбирала у них натхнення, бо жила й виховувалася в атмосфері творчості.

Бажання створювати прикраси для прекрасної половини людства зародилося під час декретної відпустки, ідейним натхненником послужила дочка Анна. В результаті хобі стало улюбленою справою, роботою, а ручні шедеври радують покупців.


Світлана МАТРЮК.

Фото автора.