ЧАСИ НЕ ОБИРАЮТЬ, у них живуть і вмирають

Глава держави Вадим Красносельський неодноразово повторював: «Щоб розуміти своє майбутнє, треба звертатися до своєї історії, до свого минулого. Iсторія Придністров’я заслуговує на це».


Державна архівна служба, виконуючи доручення Президента щодо реалізації проекту «Без терміну давності», представила однойменну історико-документальну виставку. У її основі – документи Архівного фонду ПМР. Онлайн-експозиція присвячена двом ювілейним датам: 80-річчю визволення Придністров’я від німецько-фашистських загарбників та 80-річчю Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні.

Вона відкриває великий цикл заходів ДСУДА, спрямованих на інформаційне просування документів архівного фонду республіки. Показово, що відкриття віртуальної виставки присвятили до двох пам’ятних днів: 11 квітня – міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів, 19 квітня – всеросійський день єдиних дій на згадку про геноцид радянського народу нацистами та їхніми приспішниками в роки Великої Вітчизняної війни.

«Головна мета організаторів виставки «Без терміну давності» полягає у введенні в науковий обіг особливо цінних документів, які є переконливим свідченням нашого спільного минулого, сприяють збереженню історичної пам’яті та спрямовані на протидію фальсифікації історії Великої Вітчизняної війни. Насамперед це відомості про трагедію мирного населення СРСР, людей, які стали жертвами геноциду з боку нацистів та їхніх приспішників у ВВВ, інформація про виявлені злочини проти населення Придністров’я в роки окупації», – повідомила нашому кореспонденту в телефонній бесіді заступник начальника управління інформатизації архівної справи ДСУДА Iрина Паламарчук.

На виставці представлені оригінали різнопланових документів, здебільшого з фондів архіву Надзвичайної комісії з обліку збитків, завданих німецько-румунськими окупантами громадянам і території сучасного Придністров’я, зібраними за гарячими слідами в 1944–1945 роках.

Історико-документальна експозиція містить близько 40 надзвичайно цінних оригінали з 5 947 документів, виявлених і закладених у базу даних «Без терміну давності» з фондів державних архівів ПМР. Усі документи експонуються вперше. Виставка має археографічний опис.

Матеріали розміщені на сайті Державної служби управління документацією та архівами «Архіви Придністров’я» http://gsuda.gospmr.org/. з 4 квітня 2024 р.

Відвідувачі сайту можуть ознайомитися з даними про загальні втрати мирного населення Придністров’я, збитки, завдані окупантами його народногосподарському комплексу, з розстрільними списками наших земляків і похованих бійців Червоної Армії, зі схемами розмінованих земельних ділянок. Боляче дивитися на фото жертв окупаційного режиму, в’язнів гетто, зруйнованих будівель. Однак це треба бачити, про це треба пам’ятати.


Віктор ЗАРЕЙЧУК.