Цей день наближали, як могли…

Тирасполь. 12 квітня 2024. 80-та весна визволення.

День визволення міста від німецько-румунських загарбників розпочав відлік нової історії Тирасполя, відкрив її світлу сторінку. Солдати Червоної Армії принесли тираспольчанам свободу від фашистського рабства. Це сталося після 970 трагічних днів і ночей окупації, яка забрала життя понад чотирьох тисяч наших земляків.


Прологом визвольних боїв за Тирасполь стали запеклі битви за станцію Роздільна.
Переслідуючи ворога, 11 квітня радянські воїни вийшли на лівий берег Дністра, зав’язавши бої на околицях нинішньої столиці. У визвольній операції взяли участь три стрілецькі дивізії 37-ї армії 3-го Українського фронту під командуванням генерала Шарохіна.
Дослідники встановили точний час звільнення міста – 03:00 12 квітня. Вже на світанку жителі окупованого Тирасполя вийшли на вулиці, де з радістю зустрічали солдатів-визволителів. Вони зібралися на стихійний мітинг, на якому ухвалили Звернення з такими щирими словами:
«Рідні наші воїни! Дуже дякуємо за волю і щастя, які ви нам принесли, звільнивши наше місто від німецько-фашистських загарбників».

Важким і тернистим, кривавим був шлях до спільної перемоги. На полі брані в ім’я життя майбутніх поколінь склали голови мільйони захисників і визволителів. Пам’ять про їхній подвиг навічно збережеться в наших серцях. Поки ми живі, ми зобов’язані пам’ятати тих, хто розчавив «коричневу чуму».

З тієї давньої воєнної пори вдячні городяни вшановують воїнів-визволителів. Багато з них спочивають під мармуровими плитами братських могил на Меморіалі Слави. На їхню честь споруджені меморіали, пам’ятники та обеліски.

У 80-й, ювілейний рік визволення Тирасполя підвідомчі державній адміністрації установи підготували велику кількість пам’ятних заходів: патріотичні класні години у школах, музейні експозиції, книжкові виставки, концерти, спортивні змагання. Напередодні всенародного свята вони відбувалися в режимі нон-стоп.

Особливе місце в низці святкових заходів посідає легкоатлетична естафета. У далекому 1948-му, ледве оговтавшись від кровопролитної бійні, лише злегка залікувавши рани на тілі улюбленого міста, тираспольчани організували перший забіг. Естафета стала даниною пам’яті тим, хто приніс на нашу землю жадане звільнення, мир і спокій.

З кожним роком естафета пам’яті, яка завжди проходить 12 квітня, в день визволення міста від фашистських загарбників, ставала все більш масовою. Тепер вона традиційна, завжди починається і закінчується на головній площі Тирасполя, названій на честь його засновника генералісимуса Суворова. І в цьому теж глибокий сенс і символізм. Російські воїни понад два століття стоять на захисті дністровських кордонів.

Цього року в легкоатлетичній естафеті за традицією взяли участь школярі, студенти, представники трудових колективів, силових структур, громадських організацій. Щовесни спортсмени, передаючи одне одному естафетну паличку, разом із нею передають естафету пам’яті про тих, хто завоював для нас мир.

Девіз олімпійського руху – «Швидше, вище, сильніше». Він прийнятний і до міської естафети, що символізує мир на придністровській землі. Не дарма ж кажуть: «О спорт, ти – мир!»


Сергій ХОХЛОВ.

Фото Марини Сови.