Космос єднає покоління

У контактному центрі ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбувся телеміст між представниками громадськості Придністров’я та білоруського міста Брест. Спілкування присвятили до Дня космонавтики та першого польоту представника Білорусі в космос.


Директор Республіканського центру олімпійської підготовки Василь Бурлак поділився з журналістами інформацією про важливість проведення таких заходів:

■ «У квітні минулого року вихованці спортивних шкіл Тирасполя та Бендер взяли участь у присвяченій роковинам прориву блокади Ленінграда просвітницькій програмі для молодих співвітчизників «Читаємо Блокадну книгу». У Санкт-Петербурзі юні придністровці подружилися з молоддю країн СНД. Налагодили співпрацю з Брестом. У нас є багато спільного. Міста Тирасполь і Мінськ – побратими. День космонавтики збігається з днем звільнення Тирасполя від німецько-фашистських загарбників. У столиці республіки проходили службу деякі космонавти. На окремих підприємствах для них виготовляли спеціальну їжу, пристосовану до умов космосу. Обладнання для космічного телескопа теж виготовили в Тирасполі».

Під час телемосту цікавими фактами поділився учень 8-А класу столичної школи № 9 Гліб Бурлак. Він розповів, що низка міських підприємств працювала на космічну галузь:

■ «Наприклад, «Молдавізоліт» випускав найтонші фольговані ізоляційні матеріали для друкованих плат. Їх запросто можна було згорнути трубочкою. Завод «Металолітографія» виготовляв тюбики для космічної їжі. Варто згадати й про бальзам «Сэнэтате» («Здоровье»), що випускався на дубоссарському винзаводі «Букет Молдавії». Він створювався спеціально для покращення фізичного стану космонавтів після повернення з навколоземної орбіти. Тоді його у вільному продажі не було. Нині ж бальзам під назвою «Космический» можна легко купити в будь-якому фірмовому магазині «KVINT» і «Букет Молдавії».

Голова Громадської палати ПМР Володимир Ладункін розповів, що Придністров’я може гордитися тим, що 12 квітня 1961 року студентам вдалося зафіксувати позивні Юрія Гагаріна.

■ «Учні Тираспольського ремісничого училища спочатку не зрозуміли, що вони чують у своїй радіорубці. Пізніше з’ясувалося: тираспольчани виявилися першими, хто на території СРСР прийняв сигнал із космосу. Студенти написали листа Юрію Олексійовичу, в якому попросили присвоїти їхньому училищу ім’я першого космонавта.

До речі, підкорювач космічного простору колись і сам навчався в подібному закладі, а тому з теплотою відповів юнакам і погодився на їхнє прохання. Ім’я Ю. О. Гагаріна ремісничому училищу в Тирасполі надали 8 травня 1961 року».

Володимир Олегович зазначив, що біля Будинку Рад є дошка з фотопортретами почесних громадян Тирасполя, поміж яких і двічі Герой Радянського Союзу – льотчик-космонавт Віктор Горбатко. Свого часу він служив у Тирасполі, а надалі неодноразово відвідував наше місто. На жаль, Віктора Васильовича 17 травня 2017 року не стало. У серцях тираспольчан пам’ять про нього житиме завжди. Віктор Горбатко – не єдиний із загону підкорювачів космосу, ім’я якого тісно пов’язане з Тирасполем. У різні часи тут побували Євген Хрунов, Анатолій Філіпченко, Анатолій Березовий, Володимир Дежуров, Юрій Маленченко, Юрій Гідзенко.

Майстер спорту Радянського Союзу зі стрибків на батуті Володимир Ладункін гордиться тим, що завдяки цьому базовому для космонавтів виду спорту мав щастя бути знайомим із багатьма радянськими та російськими космонавтами.

Учасники телемосту висловили взаємне побажання на розвиток відносин і сподівання на подальшу тісну співпрацю. До того ж, за словами В. Бурлака, з представниками Білорусі нас єднає спільна історія.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото автора.