В пам’ять про видатного правознавця

«Василь Яковлєв – видатний учений, педагог, державник…»

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка в рамках щорічних «яковлєвських читань» відбулася Х ювілейна міжнародна науково-практична конференція. Її тема – «Актуальні питання юридичної науки та практики в умовах цифрової трансформації».


Серед організаторів форуму вчених, окрім нашого вишу, Калузький державний університет. Результатом колаборації двох вищих навчальних закладів стало проведення однієї з науково-практичних секцій конференції під назвою «Еволюція державних і правових інститутів в умовах цифровізації».

Учасниками ювілейних яковлєвських читань були: заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, голова Верховного суду Адріан Пеньковський, міністр юстиції Олександра Тумба, голова ДМК Валентин Грабко, міністр цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Олександр Димитрогло, завідувач кафедри теорії й історії держави та права Сочинської філії Всеросійського державного університету юстиції, доктор юридичних наук, професор Iван Iванников, співробітники правоохоронних органів, професорсько-викладацький склад, студенти ПДУ, громадськість.

За традицією конференція розпочалася з церемонії покладання квітів до меморіальної дошки Василю Яковлєву. Відкрив форум ректор ПДУ Владислав Соколов. Він нагадав, що після проголошення ПМРСР одним із перших рішень молодої держави стало створення університету. Iдейним натхненником і першим ректором вишу став Василь Яковлєв.

■ «Мене дивує, як він у той складний час, коли тільки створювалася наша республіка, не злякався взяти на себе відповідальність. З того часу розпочав свою діяльність наш Придністровський державний університет», – наголосив ректор.

З привітанням до учасників наукового форуму звернулася Галина Антюфєєва. Заступник керівника законодавчої гілки влади виокремила роль Василя Яковлєва у становленні придністровської державності та розвитку юридичної науки.

■ «Це був видатний учений, педагог, людина з твердим характером, державник, – констатувала вона. – Він поклав початок юридичній освіті в республіці. Досі юридичний факультет залишається кузнею кадрів для державних органів, правоохоронної системи, правових структур. Василь Яковлєв написав велику кількість підручників, які стали класичними. Його обирали депутатом Верховної Ради I скликання, і він зробив усе для того, щоб був прийнятий Основний закон держави – Конституція. Він умів відстоювати інтереси держави. Завдяки його зусиллям підтримувався зв’язок із провідними юридичними закладами РФ. Нинішня Х міжнародна науково-практична конференція – це продовження його справи, данина пам’яті видатного правознавця».

Керівник ДМК Валентин Грабко підкреслив актуальність теми форуму. Він зазначив, що цифровізація управлінських процесів на сьогодні не стільки тренд, скільки вимога часу і міжнародних стандартів. Упровадження цифрових технологій у діяльність митних органів – один із найважливіших пріоритетів.

З цього погляду знаковими стали 2018–2023 роки. У цей період ДМК здійснив перехід на систему електронного декларування товарів. Керівник митних органів республіки представив присутнім фільм про результати цифровізації функціонування митних органів.

Міністр юстиції Олександра Тумба також зазначила своєчасність порушеної в ході конференції теми. На її думку, нова технологічна реальність породила виклики для юриспруденції та системи правового регулювання, порушила питання про принципову здатність права регламентувати відносини в нинішніх умовах, оскільки цифровий світ потребує побудови адекватної моделі правового регулювання. Керівник правового відомства висловила впевненість: дискусії, що розгорнулися в ході конференції, дадуть позитивні результати.

На пленарному засіданні науковому форуму заслухали чотири доповіді: професора Iвана Iванникова «Проблема реалізації в законодавстві принципу рівності» з Сочі по відеозв’язку; доцента ПДУ Петра Шорникова «Василь Яковлєв – політик «смутного» часу»; доцента ПДУ Галини Брусалинської «Критерії ефективності держуправління в епоху цифровізації» та доцента ПДУ Анастасії Бігуненко «Теоретичні та практичні аспекти застосування інформаційних технологій у цивільному судочинстві».

Робота конференції продовжилася у форматі п’яти тематичних секцій.

Фото автора

Юрій ТЕЛЕШ.

Фото автора.